Katalog

    Naziv:

    Hmeljar/hmeljarka

    Status:

    Objava

    Datum objave sklepa ministra:

    17.4.2012

    Predhodniki:

    Klasius-P16:

    Poljedelstvo in reja živali (0811)

    Klasius-SRV:

    Četrta raven: Izidi, certifikatni sistem NPK (24000)

    Raven kvalifikacije:

    SOK 4, EOK 4


    1. Ime in koda kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti

    Hmeljar/hmeljarka (3813830011)

    2. Potrebna strokovna znanja in spretnosti in posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo

    2.1. Strokovna znanja in spretnosti

    Glej poklicni standard Hmeljar/hmeljarka 38138300 in točko 11 tega kataloga.

    2.2. Posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo

    • končana osnovnošolska obveznost,
    • vozniško dovoljenje F-kategorije.

    3. Povezanost s programi za pridobitev izobrazbe


    4. Načini preverjanja strokovnih znanj in spretnosti

    4.1. Potrjevanje

    V postopku svetovanja kandidat pripravi osebni portfolijo, ki ga komisija ovrednoti in prizna vsebine kataloga delno ali v celoti.

    Če komisija ne more priznati vseh vsebin kataloga, kandidatu določi naloge za preverjanje.

    4.2. Načini preverjanja

    • Storitev z zagovorom.


    5. Merila preverjanja

    Pri preverjanju je potrebno upoštevati:

    • pripravo kandidata na delo,
    • pripravo in uporabo pripomočkov,
    • upoštevanje določenega zaporedja opravil,
    • kakovost storitve,
    • racionalno rabo energije, materiala in časa,
    • komunikativnost,
    • upoštevanje pravil o zdravju in varnosti pri delu,
    • upoštevanje pravil o varstvu okolja,
    • upoštevanje fitosanitarnih predpisov,
    • upoštevanje pravil o požarni varnosti,
    • upoštevanje dobre kmetijske prakse.

    Kriteriji ocenjevanja sestavin procesa dela:

    Področje ocenjevanja Delež  (%)
    Načrtovanje in priprava naloge 5
    Izvedba 45
    Dokumentacija 10
    Ustni zagovor 40

    6. Poklic oziroma sklopi zadolžitev v okviru poklica, ki jih je mogoče opravljati po pridobljeni poklicni kvalifikaciji in koda

    Hmeljar/hmeljarka

    7. Raven zahtevnosti dela

    (IV)

    8. Prilagoditve za osebe s posebnimi potrebami

    Ni prilagoditev za osebe s posebnimi potrebami.


    9. Materialni in kadrovski pogoji, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje poklicnih kvalifikacij

    9.1. Materialni pogoji

    • Sodobno opremljeno kmetijsko gospodarstvo:
      • zunanja pridelovalna površina (nasad hmelja)
      • pogonski stroji (traktorji)
      • specialni hmeljarski stroji in naprave
      • stroji za obdelavo tal
      • stroj za sajenje
      • stroji za gnojenje in namakanje hmelja
      • stroji za varstvo rastlin hmelja
      • stroji za spravilo pridelka hmelja
      • skladiščni prostor
      • dvoriščna mehanizacija
      • ročna orodja in pripomočki: pripomoček za vbadanje vodil v tla, motike, hmeljarski noži, sonde za vzorčenje tal, palica za dvigovanje rastlin, palica za vzorčenje hmelja
      • precizni merilni aparati: lupa, vlagomer  
      • slikovni material
      • sadike, mineralna in organska gnojila, fitofarmacevtska sredstva, razkužila

    9.2. Kadrovski pogoji

    Komisijo sestavljajo trije člani, od katerih ima:

    • en član vsaj visokošolsko izobrazbo s področja kmetijstva, smer poljedelstvo ali vrtnarstvo, in 5 (pet) let delovnih izkušenj v stroki (hmeljarstvo),
    • en član višjo strokovno izobrazbo s področja kmetijstva in 5 (pet) let delovnih izkušenj v stroki (hmeljarstvo),
    • najmanj en član srednješolsko izobrazbo in 5 (pet) let delovnih izkušenj s področja hmeljarstva.

    10. Časovna veljavnost izdanih certifikatov

    Ni časovne omejitve.

    11. Standardi strokovnih znanj in spretnosti

    Ključna dela Znanja in spretnosti Naloge za preverjanje
    pripravi teren za hmeljišče
    • jemlje vzorce tal za analizo
    • izračuna gnojilni odmerek na osnovi gnojilnega načrta
    • izvede obdelavo tal

     

    • zna odvzeti vzorec zemlje za analizo
    • pozna osnovne tipe tal
    • pozna postopke priprave zemljišča za napravo hmeljišča
    • pozna temeljna pravila gnojenja in obdelave tal
    • pozna postopek izračunavanja gnojilnega odmerka
    • pozna stroje in orodja za obdelavo tal in za gnojenje

    Odvzame vzorec tal (po izboru komisije):

    • izbere pripomočke za odvzem vzorca
    • določi globino
    • odvzame vzorec
    • pripravi vzorec za odpremo v laboratorij
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Izračuna potrebno količino gnojila na podlagi analize tal in gnojilnega načrta (po izboru komisije):

    • prouči podatke prejetega gnojilnega načrta in analize tal
    • izračuna potrebno količino gnojila 
    • izbere ustrezno gnojilo iz možnega izbora
    • upošteva vrsto in količino gnojil, ki so v skladu s predpisi o varovanju okolja

    Izvede založno gnojenje (po izboru komisije):

    • izbere in nastavi kmetijski stroj za gnojenje tal
    • izvede gnojenje tal
    • izpolni evidenčni obrazec o uporabi in porabi gnojil
    • racionalno rabi energijo, material in čas
    • uporablja gnojila v skladu s predpisi o varovanju okolja
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Izvede obdelavo tal (po izboru komisije):

    • izbere ustrezno tehniko obdelave tal
    • izbere in nastavi kmetijske stroje in naprave za obdelavo tal
    • izvede obdelavo tal 
    • izpolni evidence o opravljenih tehnoloških ukrepih
    • racionalno rabi energijo, material in čas
    • upošteva predpise o varstvu okolja
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela
    pripravi sadilni material hmelja in sadi
    • vzgaja sadike hmelja (sadike hmelja certifikat B -  pridobivanje iz matičnih nasadov)
    • oceni osnovno  zdravstveno stanje sadik certifikata B opravi sajenje hmelja (v nasad ali ukorenišče)

    • pozna različne kategorije sadik hmelja
    • razlikuje sadike glede na zdravstveno stanje
    • pozna načine razmnoževanja hmelja
    • pozna postopek vzgoje in oskrbe sadik hmelja (sadike hmelja certifikata B)
    • pozna potrebno količino sadik na hektar in način ter čas sajenja
    • pozna namen ukorenišča
    • pozna zahteve za oskrbo nasada hmelja v prvem letu
    • pozna uporabne vsebine Pravilnika o trženju razmnoževalnega materiala in sadik hmelja

    Izvede postopek razmnoževanja (po izboru komisije):

    • razloži botanični vidik hmeljne rastline
    • našteje sorte hmelja, ki se pridelujejo v Sloveniji, in njihove posebnosti
    • pojasni možnosti pridobivanja sadilnega materiala hmelja
    • pojasni uporabne vsebine Pravilnika o trženju razmnoževalnega materiala in sadik hmelja (razlike med kategorijami)
    • pripravi pripomočke za razmnoževanje
    • izvede postopek razmnoževanja sadik hmelja certifikata B in jih pripravi za sajenje
    • racionalno rabi energijo, material in čas
    • upošteva predpise o varstvu okolja
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Izvede sajenje hmelja (po izboru komisije):

    • pojasni potek sajenja hmelja (čas, količina sadik, globina, evidence)
    • pripravi in nastavi stroj za sajenje hmelja (jarkar, sveder)
    • pripravi  rastline za sajenje
    • izvede sajenje (v nasad ali ukorenišče)
    • pojasni zahteve oskrbe nasada v prvem letu
    • pojasni oskrbo sadik v ukorenišču
    • racionalno rabi energijo, material in čas
    • upošteva predpise o varstvu okolja
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela
    odgrinja in reže
    • opravi obdelavo nasada pred izvedbo odgrinjanja in rezi
    • opravi odgrinjanje in rez
    • pozna namen in razloge za izvedbo rezi hmelja
    • pozna čas (sortno pogojeno) in način izvedbe rezi
    • pozna stroje ter naprave za izvedbo odgrinjanja in rezi
    • pozna fitosanitarni ukrep pobiranja obrezlin po rezi hmelja

    Izvede odgrinjanje in rez hmelja (po izboru komisije):

    • pojasni namen tehnološkega ukrepa rezi hmelja
    • pojasni dejstva, vezana na ukrep pobiranja obrezlin
    • pripravi in nastavi kmetijski stroj za odgrinjanje
    • pripravi in nastavi kmetijski stroj za rez
    • izvede rez hmelja
    • racionalno rabi energijo, material in čas
    • upošteva predpise o varstvu okolja
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela
    napeljuje vodila in poganjke hmelja
    • izvede simulacijo napeljave vodil in poganjkov

    • pozna rast in razvoj hmeljne rastline ter lastnosti sort
    • pozna namen napeljave vodil in napeljavo poganjkov
    • pozna strojne pripomočke in delovna orodja za izvedbo napeljave vodil
    • pozna različne materiale za uporabo vodil
    • pozna delovne pripomočke za napeljavo poganjkov
    • pozna delovne faze za napeljavo poganjkov

    Izvede simulacijo napeljave vodil in hmeljnih poganjkov (po izboru komisije):

    • pripravi kmetijski stroj za napeljavo vodil (simulacija)
    • pripravi pripomočke za fiksiranje vodil v tla in pripomočke za napeljavo poganjkov (simulacija)
    • simulira napeljavo vodil
    • pojasni pomen in postopek napeljave vodil ter navede za to primerne materiale
    • pojasni namen in postopek napeljave hmeljnih poganjkov
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    oskrbuje nasad hmelja
    • spremlja nasad med rastno dobo
    • jemlje vzorce tal za analizo Nmin (za potrebe dognojevanja z dušikom)
    • izračuna odmerke gnojil za dognojevanje na podlagi priporočil oziroma gnojilnega načrta
    • opravi dognojevanje 
    • opravi obdelavo nasada v rastnem obdobju (kultiviranje, osipavanje, setev podorin)
    • pojasni namakanje
    • opravi obdelavo nasada v obdobju izven vegetacije
    • opravi postopke, potrebne za ohranjanje strukture tal (vnos organske mase, rahljanje tal, izvajanje analize tal …)
    • opravi pregled žičnice in določi potrebne ukrepe za vzdrževanje

    • pozna osnovne značilnosti in potrebe hmeljne rastline
    • pozna namen obdelave tal
    • pozna postopek izračunavanja odmerka gnojil za dognojevanje na podlagi priporočil oziroma gnojilnega načrta
    • pozna prednosti setve podorin
    • pozna dejavnike in načine pridobivanja informacij, ki vplivajo na potrebe po namakanju
    • pozna različne tehnologije namakanja
    • pozna osnovne načine vzdrževanja opreme
    • pozna namen obdelave v obdobju izven vegetacije
    • pozna, kaj so poškodbe in napake na žičnicah
    • zna presoditi, kdaj se pojavi potreba po večjih obnovitvenih posegih na žičnicah

    Izvede mehansko oskrbo nasada (po izboru komisije):

    • pripravi in nastavi kmetijski stroj (kultivator, krožna brana)
    • izvede mehansko oskrbo nasada
    • izpolni evidence o opravljenem tehnološkem ukrepu
    • pojasni pomen mehanske obdelave tal
    • racionalno rabi energijo, material in čas
    • upošteva predpise o varstvu okolja
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Izvede dognojevanje nasada (po izbiri komisije):

    • izračuna potrebno količino gnojila za dognojevanje na podlagi gnojilnega načrta in nasveta
    • izbere ustrezno gnojilo za dognojevanje
    • izbere in nastavi kmetijski stroj za gnojenje tal
    • pojasni pomen setve podorin
    •    izpolni evidence o opravljenih tehnoloških ukrepih
    • racionalno rabi energijo, material in čas
    • upošteva predpise o varstvu okolja
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Pojasni postopek in namen namakanja:

    • našteje osnovno opremo za določeno tehnologijo namakanja
    • pojasni dejavnike, ki vplivajo na potrebe po namakanju
    • pojasni razlike med različnimi tehnologijami namakanja
    • pojasni možnosti pridobivanja informacij o nasvetih za namakanje
    • izpolni vzorčne evidence o opravljenih tehnoloških ukrepih
    • pojasni  posebnosti pomena upoštevanja varnosti in zdravja pri delu

    Opravi ogled nasada v času izven vegetacije:

    • izvede pregled nasada in žičnice
    • določi potrebne ukrepe za vzdrževanje žičnice
    • določi potrebne ukrepe za oskrbo nasada
    izvaja varstvo hmelja
    • redno spremlja navodila opazovalno-napovedovalne  službe za varstvo hmelja
    • prepozna najpogostejše bolezni, škodljivce, plevele oziroma  fiziološke motnje na hmelju
    • izbere primerna FFS glede na pojav škodljivega organizma na podlagi škropilnega programa
    • pripravi škropilno brozgo
    •  izvede škropljenje
    • upošteva karenco (čakalno dobo) uporabljenega FFS

    • pozna stroje za varstvo rastlin
    • pozna pomen rednih pregledov škropilnikov in pršilnikov
    • pozna gospodarsko pomembne bolezni in škodljivce hmelja ter plevele
    • pozna karantenske bolezni in ukrepe zoper njih
    • pozna načine varstva rastlin glede na vrsto bolezni, škodljivcev in plevelov
    • pozna FFS po namenu in načinu delovanja
    • pozna posledice uporabe FFS na okolje
    • pozna varnostne pasove FFS do voda 1. in 2. reda ter odmike od nekmetijskih in funkcionalnih zemljišč
    • zna varno, tako za uporabnika kot tudi za neciljne organizme (npr. čebele), uporabljati FFS
    • zna izračunati koncentracijo in odmerek škropiv
    • pozna oznake o strupenosti FFS in zna brati navodila za uporabo

    Pripravi, nastavi in preizkusi škropilno tehniko:

    • izbere škropilno tehniko
    • pripravi in nastavi škropilno tehniko
    • preizkusi škropilno tehniko z vodo
    • racionalno rabi energijo, material in čas
    • upošteva predpise o varstvu okolja
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu

    Izvede varstvo rastlin  med vegetacijo (po izboru komisije):

    • izvede ogled nasada
    • prepozna najpogostejše bolezni, škodljivce, plevele oziroma  fiziološke motnje na hmelju  v nasadu oziroma na slikovnem materialu
    • prepozna karantenske bolezni hmelja v nasadu oziroma na slikovnem materialu
    • našteje škropilne tehnike, ki se uporabljajo v hmeljarstvu
    • pojasni FFS po namenu in načinu delovanja
    • pojasni ukrepe za varno delo s FFS in posledice nepravilne uporabe FFS
    • določi ukrepe za varstvo rastlin
    • izračuna koncentracijo in odmerek FFS na hektar
    • pripravi škropilno brozgo po priloženih navodilih
    • pripravi škropilno tehniko glede na razvojno fazo rastlin in škodljivost organizmov ter izvede škropljenje
    • izvede ustrezen postopek nanašanja
    • izpolni evidence o opravljenih tehnoloških ukrepih
    • uporablja FFS v skladu s predpisi o varovanju okolja in navede varnostne pasove do voda 1. in 2. reda
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    spravlja hmelj
    • pripravi potrebno opremo za transport, obiranje, sušenje in skladiščenje pridelka
    • odvzame vzorec za analizo določevanja tehnološke zrelosti hmelja
    • transportira pridelek do obiralnega stroja
    • izvede obiranje hmelja
    • izvede sušenje hmelja
    • izvede tehtanje, oznamkovanje in skladiščenje hmelja

    • pozna optimalni čas spravila hmelja glede na lastnosti sort
    • pozna osnovne parametre za določitev tehnološke zrelosti brez kemičnih analiz
    • pozna procese obiranja hmelja
    • pozna stroje in naprave za transport, obiranje, sušenje in skladiščenje  hmelja
    • pozna prostorske zahteve za skladiščenje hmelja
    • pozna postopke ravnanja z rastlinskimi ostanki po obiranju (kompostiranje, posebne zahteve v primeru karantenske bolezni)

    Pojasni tehnološko zrelost:

    • opiše pripomočke za odvzem vzorca in opiše postopek jemanja vzorca storžkov za namen določitve tehnološke zrelosti
    • vzorec pripravi za odpremo v laboratorij
    • oceni tehnološko zrelost hmelja na osnovi izgleda in morfoloških lastnosti storžkov (če je mogoče, drugače opisno navede)
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Opiše postopek obiranja hmelja (po izboru komisije):

    • opiše pripravo kmetijskih strojev, ki se uporabljajo za spravilo hmelja (traktor, trgalnik, prikolica)
    • opiše pripravo obiralnega stroja
    • opiše postopek transportiranja pridelka do obiralnega stroja
    • opiše postopek v sklopu obiranja hmelja
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • upošteva kakovost opravljenega dela

    Opiše postopek sušenja, navlaževanja in pakiranja hmelja (po izboru komisije):

    • pojasni pripravo prostorov za sušenje in skladiščenje pridelka
    • pojasni potek sušenja hmelja
    • pojasni različne postopke navlaževanja
    • pozna naprave za pakiranje suhega hmelja
    • opiše postopek pakiranja hmelja

    12. Literatura, strokovno gradivo

    • Priročnik za hmeljarje, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, 2002
    • Hacin, J.: Prispevek k poznavanju vpliva dejavnikov na rast in razvoj ter na pridelek in vsebnost alfa kislin pri hmelju (Humulus lupulus L.). Magistrska naloga. Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Ljubljana, 1989
    • Kišgeci, J., Mijavec, A., Aćimović, M., Spevak, P., Vučić, N.: Hmeljarstvo, Poljoprivredni fakultet – Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, 1984
    • Neve, R.: Hops, Chapman and Hall, London, New York, 1991
    • Majer, D.: Gnojenje hmeljskih nasadov, Hmeljarska šola, Interno gradivo, 1998
    • Zakon o zdravstvenem varstvu rastlin (Uradni list RS, št. 45/2001, 45/2004-ZdZPKG, 86/2004, 61/2006-ZDru-1, 40/2007 in 36/2010)
    • Zakon o fitofarmacevtskih sredstvih, (Prečiščena verzija, Uradni list RS, št. 35/2007).
    • Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov (Uradni list RS, št. 113/2009)
    • Uredba o predpisanih zahtevah ravnanja ter dobrih kmetijskih in okoljskih pogojih pri kmetovanju (NS) (Uradni list RS, št. 11/2009, 7/2010)
    • Pravilnik o ukrepih za preprečevanje širjenja in zatiranje hmeljeve uvelosti, ki jo povzročata glivi Verticillium alboatrum Reinke at Berthold in Verticillium dahliae Klebahn (Uradni list RS, št. 65/01, 117/02 in 21/07)
    • Pravilnik o trženju razmnoževalnega materiala in sadik hmelja ((Ur. l. RS, št. 21/07, 19/08, 12/10)
    • Pravilnik o dolžnostih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev (Uradni list RS, št. 62/2003, 5/2007 in 30/2009)

    13. Delovna skupina za pripravo kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti

    • Irena Friškovec, KGZS, Zavod - CE
    • mag. Nataša Ferant, IHPS
    • Monika Oset Luskar, IHPS
    • Martina Zupančič, IHPS
    • dr. Magda Rak Cizej, IHPS
    • Gregor Leskošek, IHPS
    • Ferdinand Kunst, predsednik Komisije za hmeljarstvo pri KGZS
    • Anton Rančigaj, predsednik Hmeljarske zadruge
    • Jasmina Miheljak Zupančič, ŠC Slovenske Konjice – Zreče
    • Ana Patricija Košir, ŠC Slovenske Konjice – Zreče
    • Helena Žnidarič, CPI


    Koordinacija pri pripravi kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti:

    • Majda Stopar, CPI