Katalog

    Naziv:

    Sadjar/sadjarka

    Status:

    Objava

    Datum objave sklepa ministra:

    5.7.2004

    Predhodniki:

    Klasius-P16:

    Poljedelstvo in reja živali (0811)

    Klasius-SRV:

    Četrta raven: Izidi, certifikatni sistem NPK (24000)

    Raven kvalifikacije:

    SOK 4, EOK 4


    1. Ime in koda kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti

    Sadjar/sadjarka (6210.010.4.1)

    2. Potrebna strokovna znanja in spretnosti in posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo

    2.1. Strokovna znanja in spretnosti

    Glej poklicni standard Sadjar/sadjarka 6210.010.0 in točko 11 tega kataloga.

    2.2. Posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo

    • Končana osnovna šola
    • Opravljen vozniški izpit F-kategorije

    3. Povezanost s programi za pridobitev izobrazbe

    Poklicno kvalifikacijo si je mogoče pridobiti tudi v programu za pridobitev srednje poklicne izobrazbe za naziv Kmetovalec, in sicer pri naslednjih predmetih: - večina vsebin poklicnega standarda Sadjar je vključena v predmet Sadjarstvo in vinogradništvo (1., 2. in 3. letnik) - znanja s področja kmetijske mehanizacije pri predmetu Kmetijski stroji (1. in 2. letnik) - znanja, vezana na področje komerciale pri predmetu Gospodarsko poslovanje (3. letnik) - praktična znanja in spretnosti pri Praktičnem pouku pri vsebinah Sadjarstvo in Kmetijski stroji (1., 2. in 3. letnik).

    4. Načini preverjanja strokovnih znanj in spretnosti

    • storitev z zagovorom

    5. Merila preverjanja

    Merila, ki jih je potrebno upoštevati

    • pripravo kandidata na delo
    • pripravo in uporabo pripomočkov
    • obvladovanje določenega zaporedja opravil
    • kakovost storitve
    • racionalno uporabo materiala in časa
    • komunikativnost
    • upoštevanje pravil o zdravju in varnosti pri delu
    • upoštevanje sanitarno-higienskih predpisov
    • upoštevanje pravil o varstvu okolja
    • upoštevanje dobre kmetijske prakse

    Kriteriji ocenjevanja sestavin procesa dela

    Področje ocenjevanjaDelež (%)
    načrtovanje in priprava naloge20
    izvedba40
    dokumentacija10
    ustni zagovor30

    6. Poklic oziroma sklopi zadolžitev v okviru poklica, ki jih je mogoče opravljati po pridobljeni poklicni kvalifikaciji in koda

    Sadjar/sadjarka

    7. Raven zahtevnosti dela

    (IV)

    8. Prilagoditve za osebe s posebnimi potrebami

    Ni prilagoditev za osebe s posebnimi potrebami.

    9. Materialni in kadrovski pogoji, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje poklicnih kvalifikacij

    9.1. Materialni pogoji

    • Sodobno opremljeno kmetijsko gospodarstvo:
      • pogonski stroji
      • stroji za obdelavo tal
      • stroji za setev in sajenje
      • stroji za gnojenje in namakanje
      • stroji za nego in varstvo rastlin
      • stroji za spravilo pridelkov
      • stroji in oprema za oskrbo rastlin
      • skladiščni prostor
      • dvoriščna mehanizacija
      • ročna orodja in pripomočki: sadjarske škarje, lestev, žaga, pnevmatske in električne škarje, pripomočki za obiranje
      • kmetijski stroji in naprave: traktor s priključki, rahljalnik, kosilnica, mulčar, škropilnica, pršilnik, obiralne ploščadi
      • precizni merilni aparati: refraktometer, lupa, penetrometer
      • drobni inventar: razne žice, žična mreža, leseni in betonski koli, sidra, vrvice, napenjalnik za žico
      • sadike, mineralna in organska gnojila, fitofarmacevtska sredstva, zaščitni premazi - smola

    9.2. Kadrovski pogoji


    • visokošolska znanja s področja kmetijstva, smer sadjarstvo, vinogradništvo in
    • srednja ali višja strokovna znanja s področja kmetijstva

    10. Časovna veljavnost izdanih certifikatov

    Ni časovne omejitve.

    11. Standardi strokovnih znanj in spretnosti

    Ključna dela Znanja in spretnosti Naloge za preverjanje
    pripravi teren za sadovnjak
    • vzame vzorec za analizo tal
    • očisti teren zarasti in drevja
    • poskrbi za napravo poti in obračališč
    • poskrbi za planiranje terena ter napravo drenažnega in namakalnega sistema
    • opravi zeleno gnojenje
    • položi folijo za solarizacijo
    • opravi založno gnojenje
    • opravi rigolanje ali poskrbi zanj
    • postavi ograjo
    • poseje ustrezno travno mešanico
    • položi folijo
    • postavi zavarovani prostor
    • zna odvzeti vzorec zemlje za kemično analizo
    • pozna tipe tal
    • pozna fizikalne, kemične in biološke lastnosti tal
    • pozna postopke priprave zemljišča za napravo nasada
    • pozna temeljna pravila gnojenja in obdelave tal
    • zna izračunati gnojilni odmerek
    • pozna vrste organskih in mineralnih gnojil ter njihovo uporabo glede na tip tal
    • pozna stroje in orodja za obdelavo tal, planiranje terena
    • pozna napravo drenažnega in namakalnega sistema
    • pozna stroje za gnojenje
    • pozna pomen pravilne nastavitve strojev za obdelavo tal in gnojenje za dober učinek in zmanjševanje škodljivega vpliva na okolje
    • pozna različne načine obdelave tal
    • pozna vrste travnih mešanic za ozelenitev medvrstnih prostorov
    • pozna rastline za zeleno gnojenje
    • pozna vrste in pomen folij
    • pozna tehnike polaganja folij
    • pozna pomen in vlogo ograje
    • pozna vrste in pomen zaščitnega prostora
    • Vzame vzorec za analizo tal:
      • izbere pripomočke za odvzem vzorca
      • določi globino jemanja vzorca za sadovnjake
      • vzame vzorec
      • pripravi vzorec za odpremo v laboratorij
    • Izvede založno gnojenje tal:
      • izračuna potrebno količino gnojila na podlagi rezultata analize zemlje na površino
      • uporablja gnojila v skladu s predpisi o varovanju okolja
      • izbere ustrezno gnojilo glede na analizo tal in potrebe posamezne vrste rastlin po hranilih
      • izbere in nastavi kmetijski stroj za gnojenje tal
      • izvede gnojenje
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
      • izpolni evidenčni obrazec o uporabi in porabi gnojil
    • Izvede ozelenjevanje medvrstnih prostorov:
      • pripravi tla za ozelenitev
      • izračuna potrebno količino semena ustrezne travne mešanice za izbrano površino sadovnjaka
      • izbere ustrezne travne mešanice za ozelenjevanje medvrstnih prostorov
      • izbere in nastavi kmetijski stroj za setev travnih mešanic
      • izvede setev travnih mešanic
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • Položi folijo:
      • izvede pripravo zemlje
      • upošteva medvrstne razdalje
      • izbere in nastavi kmetijski stroj za polaganje folije
      • izvede polaganje folije
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • Postavi ograjo:
      • izbere material za postavitev ograje
      • izbere orodje, stroje za postavitev ograje
      • izvede postavitev ograje
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    izvede napravo nasada
    • postavi namakalno opremo in oroševalni sistem proti pozebam
    • postavi oporo
    • postavi mrežo proti toči ali folijo
    • izbere in pripravi sadiko za sajenje
    • posadi sadiko
    • oskrbi sadiko
    • pozna vrste in sorte sadnih rastlin
    • pozna podlage
    • pozna oblike opor in materiale v nasadih
    • pozna postopke urejanja vodnega režima v nasadu
    • pozna načine zaščite nasada pred pozebo in točo
    • pozna kakovostno sadiko
    • zna pripraviti sadiko za sajenje
    • pozna sisteme in načine sajenja sadnih rastlin
    • pozna čas, globino in razdaljo sajenja sadnih rastlin
    • pozna postopek vzgoje in oskrbe sadik sadnih rastlin
    • Postavi namakalni sistem (po izbiri komisije):
      • predstavi izbrani način namakanja
      • izbere ustrezno orodje, naprave in stroje za postavitev namakalnega sistema
      • postavi izbrani namakalni sistem
      • upošteva predpise o varstvu okolja, varnosti in zdravju pri delu
    • Pripravi sadiko za sajenje:
      • predstavi sadiko na podlagi etikete
      • oceni kakovost sadike
      • izbere orodje in pripomočke
      • izbere in pripravi sadiko za sajenje
    • Posadi sadiko glede na sadilni načrt, ki ga posreduje komisija:
      • predstavi izbrani način sajenja sadik
      • določi čas in globino sajenja ter upošteva razdaljo sajenja na podlagi sadilnega načrta
      • izvede sajenje v sadilno jamo
      • oskrbi sadiko po sajenju
    • Postavi oporo (po izbiri komisije):
      • izračuna količino potrebnega materiala glede na določeno površino
      • predstavi ustrezno oporo za gojitveno obliko po izbiri komisije
      • izbere ustrezni material in orodje za postavitev opore
      • postavi kole
      • pritrdi žice
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    goji in oskrbuje nasad do rodnosti
    • čisti nasad
    • izvaja ukrepe za oblikovanje in vzdrževanje krošnje
    • opravi gojitveno rez
    • ročno redči plodove
    • gnoji po potrebi
    • izvaja namakanje
    • zatira plevele
    • razpira in zapira mreže proti toči
    • pozna pomen gojitvene rezi
    • pozna najbolj razširjene gojitvene oblike
    • zna oblikovati različne gojitvene oblike
    • pozna načine za oblikovanje in vzdrževanje krošnje
    • pozna osnovne ukrepe rezi in njihov učinek
    • pozna načine zatiranja plevelov
    • pozna različna veziva
    • pozna metode zaščite pred točo
    • Opravi gojitveno rez sadne rastline (po izbiri komisije):
      • upošteva sadno vrsto in sorto ter ukrepe za oblikovanje in vzdrževanje krošnje
      • izbere orodje in material
      • opravi gojitveno rez in izvede potrebne ukrepe za oblikovanje in vzdrževanje krošnje
    • Ročno redči plodove:
      • izbere ustrezen termin
      • izvede ročno redčenje glede na sadno vrsto
    • Izvede gnojenje tal v sadovnjaku:
      • izračuna potrebno količino gnojil
      • izbere ustrezno gnojilo
      • izbere in nastavi kmetijski stroj za gnojenje tal
      • izvede gnojenje
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu ter varovanju okolja
    goji in oskrbuje nasad v rodnosti
    • čisti nasad
    • opravi zimsko rez
    • opravi spomladansko rez
    • opravi letno rez
    • kemično in/ali ročno redči cvetje in plodiče
    • izvaja namakanje in oroševanje ter fertirigacijo
    • vzdržuje in kontrolira oporo, ograje, namakalni sistem, drenažni sistem, poti
    • razpira in zapira mreže proti toči
    • strojno in ročno mulči
    • strojno in ročni kosi
    • izvede mehansko obdelavo tal
    • strojno in ročno gnoji
    • opravi foliarno gnojenje
    • pozna osnovne zakonitosti rezi
    • pozna fiziološke osnove rezi
    • pozna načine obdelovanja tal v trajnih nasadih
    • pozna kemična sredstva za redčenje cvetja in plodičev
    • zna izbrati ustrezen način namakanja
    • pozna znake pomanjkanja hranil
    • pozna načine zaščite pred negativnimi vplivi naravnih dejavnikov
    • pozna načine in obseg pridelave sadnih rastlin (konvencionalna, integrirana, ekološka)
    • Izvede zimsko rez:
      • izbere ustrezno orodje in material
      • upošteva sadno vrsto in sorto ter gojitveno obliko
      • oceni kondicijo in zdravje sadne rastline ter rodni nastavek
      • izvede zimsko rez
      • izvede upogibanje poganjkov po potrebi
      • oskrbi večje rane
    • Izvede oskrbo tal v sadovnjaku:
      • izbere ustrezen način oskrbe tal
      • izbere in pripravi kmetijski stroj za oskrbo tal
      • izvede oskrbo
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu ter varovanju okolja
    • Izvede foliarno gnojenje:
      • izračuna potrebno količino gnojila
      • izbere ustrezno gnojilo
      • izbere in nastavi kmetijski stroj za foliarno gnojenje
      • izvede foliarno gnojenje
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu ter varovanju okolja
    • Izvede poletno rez:
      • izbere ustrezno orodje in material
      • upošteva gojitveno obliko, sadno vrsto, sorto, ekološke pogoje
      • izvede poletno rez
      • izvede upogibanje poganjkov
    • Izvede ročno redčenje plodičev:
      • oceni nastavek
      • izbere ustrezen termin redčenja
      • izvede ročno redčenje plodičev glede na namen uporabe in možnosti namakanja
    • Izvede kemično redčenje plodičev:
      • oceni cvetni nastavek
      • določi čas redčenja
      • izbere pripravek
      • izračuna potrebno količino sredstva za redčenje
      • izbere in nastavi kmetijski stroj za kemično redčenje
      • izvede redčenje
      • upošteva način gojenja sadnih rastlin (konvenciaonalno, integrirano, ekološko)
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu ter varovanju okolja
    izvaja varstvo nasada
    • prepozna gospodarsko pomembne bolezni in škodljivce na sadnih rastlinah ter plevele
    • izbere in pripravi fitofarmacevtska sredstva
    • pripravi škropilno brozgo
    • pripravi škropilno tehniko
    • škropi za zaščito proti boleznim, škodljivcem in plevelom z uporabo različnih tehnik in prilagojeno kmetijsko mehanizacijo (pršilnik, škropilnica)
    • pozna stroje za varstvo rastlin in njihove izvedbe
    • pozna pomen pravilne nastavitve in ustreznega postopka pri izvedbi varstva rastlin za dober učinek škropiva in zmanjševanje škodljivega vpliva na okolje
    • pozna pomen rednih pregledov škropilnikov in pršilnikov
    • pozna gospodarsko pomembne bolezni in škodljivce sadnih rastlin ter plevele
    • pozna načine varstva rastlin glede na vrsto bolezni, škodljivcev in plevelov
    • prepozna osnovne bolezenske znake
    • pozna FFS po namenu in načinu delovanja
    • pozna posledice uporabe FFS na okolje
    • zna varno uporabljati FFS
    • zna izračunati koncentracijo in odmerek škropiv
    • pozna oznake o strupenosti FFS in zna brati navodila za uporabo
    • Prepozna gospodarsko pomembne bolezni in škodljivce ter izbere ustrezni način varstva rastlin (po izbiri komisije):
      • prepozna gospodarsko pomembne bolezni oz. škodljivca na rastlini (ali na sliki) in opiše škodo, ki jih parazit povzroča
      • izbere ustrezen način varstva rastlin glede na vrsto ukrepa in postopke za varstvo rastlin
      • izbere ustrezno FFS glede na stopnjo strupenosti, namen uporabe, način uporabe in v skladu s predpisi o varstvu okolja
      • izračuna potrebne količine pripravka in škropiva glede na podatke o površini in napravi za varstvo rastlin, ki jih posreduje komisija
      • upošteva prag gospodarske škode in karenčno dobo
      • beleži podatke v delovni list za integrirano pridelavo
    • Prepozna gospodarsko pomembne plevele in izbere ustrezni način varstva rastlin (po izbiri komisije):
      • prepozna gospodarsko pomembne plevele
      • izbere ustrezen način arstva rastlin glede na vrsto ukrepa in postopke za varstvo rastlin
      • izbere ustrezno FFS glede na stopnjo strupenosti, namen uporabe, način uporabe in v skladu s predpisi o varstvu okolja
      • izračuna potrebne količine pripravka in škropiva glede na podatke o površini in napravi za varstvo rastlin, ki jih posreduje komisija
      • upošteva prag gospodarske škode in karenčno dobo
    • Pripravi škropilno brozgo:
      • izračuna potrebno koncentracijo in odmerek FFS na enoto površine
      • izbere ustrezne pripomočke za pripravo škropilne brozge
      • izbere ustrezno zaščitno obleko
      • upošteva navodila, ki so priložena FFS
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
      • izvede pripravo škropilne brozge
    • Izvede varstvo sadnih rastlin pred boleznimi, škodljivci oziroma pleveli (po izbiri komisije):
      • izbere ustrezen postopek nanašanja
      • izbere in nastavi napravo za nanašanje FFS
      • napolni rezervoarja s škropilno brozgo
      • izvede nanašanje FFS za varstvo rastlin
      • izvede vzdrževanje in nego naprav za nanašanje
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu ter varovanju okolja
      • izpolni evidenčni obrazec o uporabi in porabi FFS
      • beleži podatke v delovni list za integrirano pridelavo
    obira in sortira sadje
    • pripravi stroje in orodje za obiranje sadja
    • izbere in pripravi embalažo
    • obira sadno drevje
    • dovaža embalažo in odvaža sadje
    • sortira sadje v skladu s pravilnikom ali na željo kupca
    • pripravi sadje za prodajo
    • pozna načine in tehniko obiranja sadja in pripomočke
    • zna določiti zrelost sadja
    • pozna vrste in pomen embalaže
    • pozna kakovostne razrede sadnih vrst
    • Izvede obiranje in sortiranje sadja:
      • izbere ustrezen termin obiranja
      • izbere ustrezen način in tehniko obiranja sadja
      • izbere in pripravi ustrezne pripomočke za obiranje
      • izbere ustrezno embalažo
      • izračuna potrebno količino embalaže
      • izvede obiranje in sortiranje v skladu s pravilnikom oz. na željo kupca
      • pripravi sadje za prodajo
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • Določi zrelost sadja:
      • izbere ustrezne metode določanja zrelosti sadja
      • izbere pripomočke za določanje zrelosti sadja
      • vzame vzorec
      • določi zrelost sadja
    skladišči sadje
    • izbere način skladiščenja
    • vozi sadje v skladišče ali hladilnico
    • nadzira kriterije skladiščenja
    • pozna načine skladiščenja sadja
    • pozna pogoje skladiščenja sadja
    • pozna skladiščne bolezni
    • Skladišči sadje:
      • izbere način skladiščenja
      • uredi skladiščni prostor
      • upošteva pogoje skladiščenja
      • izvede spravilo in transport pridelka v skladišče
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • Prepozna skladiščne bolezni:
      • prepoznava skladiščne bolezni
      • izbere ustrezne ukrepe za preprečevanje oz. zatiranje skladiščnih bolezni

    12. Literatura, strokovno gradivo

    • Adamič, F. (1990). Sadje in sadjarstvo v Sloveniji. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Babnik, M. (1994). Sadno drevje. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Dulič, K. (1988). Gosti sadni nasadi. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Gvozdenović, D. (1989). Od obiranja sadja do prodaje. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Jazbec, M. (1994). Sadni vrt. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Koron, D. (1997). Jagode. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Leskošek, M. (1993). Gnojenje. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.(1997).
    • Oljka in oljčno olje Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Sancin, V. (1988). Sadje z našega vrta. Trst: Založništvo tržaškega tiska.
    • Smole, J., Črnko, J. (1984). Razmnoževanje sadnih rastlin. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Stopar, M. (1998). Sorte jabolk. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.

    13. Delovna skupina za pripravo kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti

    • Vojko Bizjak, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
    • Majda Filipič, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
    • Ivan Kodrič, KGZS – Zavod Nova Gorica
    • Miran Torič, KGZS – Zavod Murska Sobota
    • Andrej Soršak, KGZS – Zavod Maribor
    • Alenka Caf, KGZS – Zavod Ljubljana
    • Zlatka Gutman Kobal, KGZS – Zavod Maribor
    • Helena Slivnjak Ramuta, Srednja kmetijska šola, Maribor
    • Silva Podlesnik, Srednja kmetijska šola, Maribor
    • Andrej Podjavoršek, Srednja kmetijska šola, Maribor
    • Aleš Makuc , Srednja poklicna in tehniška kmetijsko – živilska šola Nova Gorica
    • Pavla Marc, Kmetijska šola Grm, Novo mesto
    • Ljuba Erjavec, BTŠ Kranj
    • Helena Žnidarič, CPI
    • Koordinacija pri pripravi kataloga poklicnega standarda: Urška Marentič, CPI