Katalog

    Naziv:

    Vinogradnik/vinogradnica

    Status:

    Objava

    Datum objave sklepa ministra:

    5.7.2004

    Predhodniki:

    Klasius-P16:

    Poljedelstvo in reja živali (0811)

    Klasius-SRV:

    Četrta raven: Izidi, certifikatni sistem NPK (24000)

    Raven kvalifikacije:

    SOK 4, EOK 4


    1. Ime in koda kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti

    Vinogradnik/vinogradnica (6210.011.4.1)

    2. Potrebna strokovna znanja in spretnosti in posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo

    2.1. Strokovna znanja in spretnosti

    Glej poklicni standard Vinogradnik/vinogradnica 6210.011.0 in točko 11 tega kataloga.

    2.2. Posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo

    • Končana osnovna šola
    • Opravljen vozniški izpit F-kategorije

    3. Povezanost s programi za pridobitev izobrazbe

    Poklicno kvalifikacijo si je mogoče pridobiti tudi v programu za pridobitev srednje poklicne izobrazbe za naziv Kmetovalec, in sicer pri naslednjih predmetih: - večina vsebin poklicnega standarda Vinogradnik je vključena v predmet Sadjarstvo in vinogradništvo (1., 2. in 3. letnik) - znanja s področja kmetijske mehanizacije pri predmetu Kmetijski stroji (1. in 2. letnik) - znanja, vezana na področje komerciale, pri predmetu Gospodarsko poslovanje (3. letnik) - praktična znanja in spretnosti pri Praktičnem pouku pri vsebinah Vinogradništvo in Kmetijski stroji (1., 2. in 3. letnik).

    4. Načini preverjanja strokovnih znanj in spretnosti

    • storitev z zagovorom

    5. Merila preverjanja

    Merila, ki jih je potrebno upoštevati

    • pripravo kandidata na delo
    • pripravo in uporabo pripomočkov
    • obvladovanje določenega zaporedja opravil
    • kakovost storitve
    • racionalno uporabo materiala in časa
    • komunikativnost
    • upoštevanje pravil o zdravju in varnosti pri delu
    • upoštevanje sanitarno-higienskih predpisov
    • upoštevanje pravil o varstvu okolja
    • upoštevanje dobre kmetijske prakse

    Kriteriji ocenjevanja sestavin procesa dela

    Področje ocenjevanjaDelež (%)
    načrtovanje in priprava naloge20
    izvedba40
    dokumentacija10
    ustni zagovor30

    6. Poklic oziroma sklopi zadolžitev v okviru poklica, ki jih je mogoče opravljati po pridobljeni poklicni kvalifikaciji in koda

    Vinogradnik/vinogradnica

    7. Raven zahtevnosti dela

    (IV)

    8. Prilagoditve za osebe s posebnimi potrebami

    Ni prilagoditev za osebe s posebnimi potrebami.

    9. Materialni in kadrovski pogoji, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje poklicnih kvalifikacij

    9.1. Materialni pogoji

    • Sodobno opremljeno kmetijsko gospodarstvo:
      • pogonski stroji
      • stroji za obdelavo tal
      • stroji za setev in sajenje
      • stroji za gnojenje in namakanje
      • stroji za nego in varstvo rastlin
      • stroji za spravilo pridelkov
      • stroji in oprema za oskrbo rastlin
      • skladiščni prostor
      • dvoriščna mehanizacija
      • ročna orodja in pripomočki: vinogradniške škarje, klešče, razne posode, žaga, vezivo, pnevmatske škarje
      • kmetijski stroji in naprave: traktor s priključki, rahljalnik, kosilnica, mulčar, škropilnica
      • precizni merilni aparati: refraktometer, lupa, precizna tehnica, merilni valj
      • žica, stebri, koli, sidra, napenjalniki
      • trsne cepljenke, umetna in naravna gnojila, FFS

    9.2. Kadrovski pogoji


    • visokošolska znanja s področja kmetijstva, smer sadjarstvo, vinogradništvo in
    • srednja ali višja strokovna znanja s področja kmetijstva

    10. Časovna veljavnost izdanih certifikatov

    Ni časovne omejitve.

    11. Standardi strokovnih znanj in spretnosti

    Ključna dela Znanja in spretnosti Naloge za preverjanje
    pripravi teren za vinograd
    • vzame vzorec za analizo tal
    • očisti teren zarasti in drevja
    • poskrbi za napravo poti in obračališč
    • poskrbi za planiranje terena in napravo drenažnega sistema
    • opravi zeleno gnojenje
    • opravi založno gnojenje
    • poskrbi za rigolanje
    • poseje ustrezno mešanico za ozelenitev
    • zna odvzeti vzorec zemlje za kemično analizo
    • pozna tipe tal
    • pozna fizikalne, kemične in biološke lastnosti tal
    • pozna postopke priprave zemljišča za napravo vinograda
    • pozna temeljna pravila gnojenja in obdelave tal
    • zna izračunati gnojilni odmerek
    • pozna vrste organskih in mineralnih gnojil ter njihovo uporabo glede na tip tal
    • pozna stroje in orodja za obdelavo tal, planiranje terena
    • pozna postopke urejanja vodnega režima v vinogradih
    • pozna napravo drenažnega sistema
    • pozna stroje za gnojenje
    • pozna pomen pravilne nastavitve strojev za obdelavo tal in gnojenje za dober učinek in zmanjševanje škodljivega vpliva na okolje
    • pozna različne načine obdelave tal
    • pozna vrste travnih mešanic za ozelenitev medvrstnih prostorov
    • Vzame vzorec za analizo tal
      • izbere pripomočke za odvzem vzorca
      • določi globino jemanja vzorca za vinograde
      • vzame vzorec
      • pripravi vzorec za odpremo v laboratorij
    • Izvede založno gnojenje tal
      • izračuna potrebno količino gnojila na podlagi rezultata analize zemlje na površino
      • uporablja gnojila v skladu s predpisi o varovanju okolja
      • izbere ustrezno gnojilo glede na analizo tal in potrebe posamezne vrste rastlin po hranilih
      • izbere in nastavi kmetijski stroj za gnojenje tal
      • izvede gnojenje
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
      • izpolni evidenčni obrazec o uporabi in porabi gnojil
    • Izvede ozelenjevanje medvrstnih prostorov
      • pripravi tla za ozelenitev
      • izračuna potrebno količino semena ustrezne travne mešanice za izbrano površino vinograda
      • izbere ustrezne travne mešanice za ozelenjevanje medvrstnih prostorov
      • izbere in nastavi kmetijski stroj za setev travnih mešanic
      • izvede setev travnih mešanic
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    izvede napravo vinograda
    • postavi oporo vinske trte
    • izbere sorte in podlage vinske trte
    • pripravi cepljenko za sajenje
    • posadi cepljenko
    • oskrbi cepljenko
    • pozna vrste in sorte vinske trte
    • pozna podlage vinske trte
    • pozna oblike opor in materiale v vinogradih
    • pozna kakovostno cepljenko
    • zna pripraviti cepljenko za sajenje
    • pozna sisteme in načine sajenja vinske trte
    • pozna čas, globino in razdaljo sajenja cepljenk
    • pozna postopek oskrbe cepljenk
    • pozna napravo namakalnega sistema
    • pozna načine zaščite nasada pred pozebo in točo
    • Postavi oporo (po izbiri komisije) :
      • izračuna količino potrebnega materiala glede na določeno površino
      • predstavi ustrezno oporo za gojitveno obliko po izbiri komisije
      • izbere ustrezni material in orodje za postavitev opore
      • postavi kole
      • pritrdi žice
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • Pripravi cepljenke za sajenje :
      • predstavi načine skladiščenja cepljenk pred sajenjem
      • predstavi cepljenko na podlagi etikete
      • oceni kakovost cepljenk
      • pripravi cepljenke za sajenje
      • pripravi kalež
    • Posadi cepljenke glede na sadilni načrt, ki ga posreduje komisija:
      • predstavi načine sajenja cepljenk
      • določi čas in globino sajenja ter upošteva razdaljo sajenja na podlagi sadilnega načrta
      • izvede sajenje v sadilno jamo
      • predstavi pomen parafiniranja cepljenk pred sajenjem
    goji in oskrbuje vinograd do rodnosti
    • opravi gojitveno rez do 4. leta in vez glede na gojitveno obliko
    • pleje mladike
    • vršička mladike
    • prikrajšuje mladike
    • uvršča mladike med žice
    • odstrani listje v območju grozdja
    • ročno in strojno kosi travo
    • mulči
    • zastira
    • kultivira
    • strojno in ročno dognojuje
    • pozna pomen gojitvene rezi
    • pozna najbolj razširjene gojitvene oblike
    • zna oblikovati in vzdrževati različne gojitvene oblike
    • pozna osnovne ukrepe rezi in njihov učinek
    • pozna načine zatiranja plevelov
    • pozna različna veziva
    • pozna pomen in vrste ampelotehničnih del med vegetacijo
    • Izvede formiranje gojitvene oblike (po izbiri komisije šparonska, kordonska):
      • predstavi potek formiranja gojitvene oblike
      • razloži pomen pravilne gojitvene rezi za kasnejšo rodnost in trajanje življenjske dobe
      • izbere času ustrezno orodje in materiale
      • oceni starost in kondicijo mladih trt
      • izvede času primerne potrebne ukrepe za formiranje oblike
    goji in oskrbuje vinograd v rodnosti
    • opravi zimsko rez in vez glede na gojitveno obliko
    • pleje
    • vršička
    • prikrajšuje
    • uvršča mladike med žice
    • odstrani listje v območju grozdja
    • redči grozdje
    • ročno in strojno kosi travo
    • mulči
    • zastira
    • kultivira
    • strojno in ročno dognojuje
    • opravi foliarno gnojenje
    • pozna osnovne zakonitosti rezi
    • pozna fiziološke osnove rezi
    • pozna načine obdelovanja tal v vinogradih
    • pozna znake pomanjkanja hranil
    • Izvede zimsko rez in vez gojitvene oblike (po izbiri komisije šparonska, kordonska):
      • predstavi lastnosti gojitvenih oblik
      • prepozna vrste lesa na trti
      • izbere ustrezno orodje in materiale
      • oceni kondicijo in zdravstveno stanje trte ter določi obremenitev
      • izvede zimsko rez
      • poveže vinsko trto
      • upošteva načela integrirane pridelave
    • Izvede pletev vinske trte (po izbiri komisije šparonska, kordonska):
      • predstavi čas in pomen pletve vinske trte
      • izvede pletev izbrane gojitvene oblike
      • upošteva načela integrirane pridelave
    • Izvede vršičkanje vinske trte (po izbiri komisije šparonska, kordonska):
      • predstavi čas in pomen vršičkanja vinske trte
      • izvede vršičkanje izbrane gojitvene oblike
    • Izvede redčenje grozdja in odstranjevanje listja v območju grozdja :
      • izbere čas in razloži pomen redčenja grozdja
      • izbere čas in razloži pomen odstranjevanja listja iz območja grozdja
      • izvede redčenje grozdja in odstranjevanje listov
    • Opravi čisto obdelavo tal v vinogradu :
      • predstavi prednosti in pomanjkljivosti čiste obdelave tal v vinogradu
      • izbere ustrezno tehniko obdelave tal glede na letni čas
      • izbere in nastavi stroje za obdelavo tal
      • izvede obdelavo
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu in varovanju okolja
    • Izvede mulčenje negovane ledine v vinogradu:
      • pripravi mulčer za delo
      • izvede mulčenje travne ruše
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • Izvede dognojevanje vinograda z mineralnimi gnojili :
      • izbere čas dognojevanja
      • izbere gnojilo in izračuna potrebno količino
      • upošteva načela gnojenja pri integrirani pridelavi
      • izbere in nastavi trosilnik mineralnih gnojil
      • izvede dognojevanje
      • upošteva predpise o varovanju okolja in o varstvu pri delu
    izvaja varstvo vinske trte
    • prepozna gospodarsko pomembne bolezni in škodljivce na vinski trti
    • izbere fitofarmacevtska sredstva
    • pripravi škropilno mešanico
    • izbere in pripravi škropilno tehniko
    • škropi za zaščito proti boleznim, škodljivcem in plevelom z uporabo različnih tehnik in prilagojeno kmetijsko mehanizacijo (pršilnik, škropilnik)
    • opravi fertirigacijo
    • pozna stroje za varstvo rastlin in njihove izvedbe
    • pozna pomen pravilne nastavitve in ustreznega postopka pri izvedbi varstva rastlin za dober učinek škropiva in zmanjševanje škodljivega vpliva na okolje
    • pozna pomen rednih pregledov škropilnikov in pršilnikov
    • pozna gospodarsko pomembne bolezni in škodljivce vinske trte ter plevele
    • pozna načine varstva rastlin glede na vrsto bolezni, škodljivcev in plevelov
    • prepozna osnovne bolezenske znake
    • pozna FFS po namenu in načinu delovanja
    • pozna posledice uporabe FFS na okolje
    • zna varno uporabljati FFS
    • zna izračunati koncentracijo in odmerek škropiv
    • pozna oznake o strupenosti FFS in zna brati navodila za uporabo
    • Prepozna gospodarsko pomembne bolezni in škodljivce ter izbere ustrezni način varstva rastlin (po izbiri komisije):
      • prepozna gospodarsko pomembne bolezni oz. škodljivca na rastlini (ali na sliki) in opiše škodo, ki jih parazit povzroča
      • izbere ustrezen način varstva rastlin glede na vrsto ukrepa in postopke za varstvo rastlin
      • izbere ustrezno FFS glede na stopnjo strupenosti, namen uporabe, način uporabe in v skladu s predpisi o varstvu okolja
      • izračuna potrebne količine pripravka in škropiva glede na podatke o površini in napravi za varstvo rastlin, ki jih posreduje komisija
      • upošteva prag gospodarske škode in karenčno dobo
      • beleži podatke v delovni list za integrirano pridelavo
    • Prepozna gospodarsko pomembne plevele in izbere ustrezni način varstva rastlin (po izbiri komisije):
      • prepozna gospodarsko pomembne plevele
      • izbere ustrezen način varstva rastlin glede na vrsto ukrepa in postopke za varstvo rastlin
      • izbere ustrezno FFS glede na stopnjo strupenosti, namen uporabe, način uporabe in v skladu s predpisi o varstvu okolja
      • izračuna potrebne količine pripravka in škropiva glede na podatke o površini in napravi za varstvo rastlin, ki jih posreduje komisija
      • upošteva prag gospodarske škode in karenčno dobo
    • Pripravi škropilno brozgo
      • izračuna potrebno koncentracijo in odmerek FFS na enoto površine
      • izbere ustrezne pripomočke za pripravo škropilne brozge
      • izbere ustrezno zaščitno obleko
      • upošteva navodila, ki so priložena FFS
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
      • izvede pripravo škropilne brozge
    • Izvede varstvo vinske trte pred boleznimi, škodljivci oziroma pleveli (po izbiri komisije):
      • izbere ustrezen postopek nanašanja
      • izbere in nastavi napravo za nanašanje FFS
      • napolni rezervoarja s škropilno brozgo
      • izvede nanašanje FFS za varstvo rastlin
      • izvede vzdrževanje in nego naprav za nanašanje
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu ter varovanju okolja
      • izpolni evidenčni obrazec o uporabi in porabi FFS
      • beleži podatke v delovni list za integrirano pridelavo
    izvede trgatev
    • spremlja dozorevanje grozdja
    • določi čas trgatve glede na optimalno zrelost grozdja v skladu z zakonskimi določili
    • pripravi embalažo, stroje, orodje za trgatev
    • organizira trgatev
    • trga grozdje
    • vozi grozdje v klet
    • pozna načine in tehniko obiranja grozdja in pripomočke
    • zna določiti zrelost grozdja
    • pozna vrste in pomen embalaže
    • pozna pomen kakovosti prevzetega grozdja za vino
    • Ugotovi dozorelost grozdja :
      • predstavi pokazatelje zrelosti in kakovosti grozdja za določen namen nadaljnje rabe
      • nabere povprečen vzorec grozdja
      • pripravi vzorec za analizo
      • izbere in pripravi ustrezno opremo
      • izmeri sladkorno stopnjo
      • izmeri vsebnost titracijskih kislin
      • ugotovi stopnjo zrelosti in predvidi potrebne popravke v primeru takojšnje trgatve

    12. Literatura, strokovno gradivo

    • Colnarič, Jože. (1989). Brajde. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Colnarič, Jože. (1985). Posebno vinogradništvo. Ljubljana: BTF.
    • Hrček, L. (1996). Sorte in podlage vinske trte. Ptuj: SVA Veritas.
    • Vodovnik, A. (1999). Nasveti za vinarje. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Leskošek, M. (1993). Gnojenje. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.

    13. Delovna skupina za pripravo kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti

    • Vojko Bizjak, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
    • Majda Filipič, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
    • Jože Maljevič, KGZS, Zavod Novo mesto
    • Tamara Rusjan, KGZS, zavod Nova Gorica
    • Andreja Škvarč, KGZS, Zavod Nova Gorica
    • Tadeja Vodovnik Plevnik, KGZS, Zavod Maribor
    • Zoran Štabuc, KGZS, Zavod Maribor
    • Andreja Glavan Podbršček, Srednja poklicna in tehniška kmetijsko – živilska šola Nova Gorica
    • Aleš Makuc, Srednja poklicna in tehniška kmetijsko – živilska šola Nova Gorica
    • Silva Podlesnik, Srednja kmetijska šola, Maribor
    • Pavla Marc, Kmetijska šola Grm, Novo mesto
    • Ljuba Erjavec, BTŠ Kranj
    • Helena Žnidarič , CPI
    • Koordinacija pri pripravi kataloga poklicnega standarda: Urška Marentič, CPI