Katalog

    Naziv:

    Zelenjadar/zelenjadarica

    Status:

    Objava

    Datum objave sklepa ministra:

    5.7.2004

    Predhodniki:

    Klasius-P16:

    Poljedelstvo in reja živali (0811)

    Klasius-SRV:

    Četrta raven: Izidi, certifikatni sistem NPK (24000)

    Raven kvalifikacije:

    SOK 4, EOK 4


    1. Ime in koda kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti

    Zelenjadar/zelenjadarica (6210.012.4.1)

    2. Potrebna strokovna znanja in spretnosti in posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo

    2.1. Strokovna znanja in spretnosti

    Glej poklicni standard Zelenjadar/zelenjadarica 6210.012.0 in točko 11 tega kataloga.

    2.2. Posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo

    • Končana osnovna šola
    • Opravljen vozniški izpit F-kategorije

    3. Povezanost s programi za pridobitev izobrazbe

    Poklicno kvalifikacijo si je mogoče pridobiti v programu za pridobitev srednje poklicne izobrazbe za naziv Kmetovalec, in sicer pri naslednjih predmetih: - večina vsebin poklicnega standarda Zelenjadar je vključena v izbirni predmet Zelenjadarstvo (3. letnik) - znanja, vezana na področje komerciale, pri predmetu Gospodarsko poslovanje (3. letnik) - praktična znanja in spretnosti pri Izbirnem praktičnem pouku Zelenjadarstvo (3. letnik) Poklicno kvalifikacijo si je mogoče pridobiti v programu za pridobitev srednje poklicne izobrazbe za naziv Kmetovalec gospodinjec, in sicer pri naslednjih predmetih: - večina vsebin poklicnega standarda Zelenjadar je vključena v predmet Rastlinska proizvodnja (1. in 2. letnik) - znanja, vezana na področje komerciale, pri predmetu Gospodarsko poslovanje (3. letnik) - praktična znanja in spretnosti pri Praktičnem pouku pri vsebinah Rastlinska proizvodnja (1. in 2. letnik) Poklicno kvalifikacijo si je mogoče pridobiti v programu za pridobitev srednje poklicne izobrazbe za naziv Vrtnar, in sicer pri naslednjih predmetih: - večina vsebin poklicnega standarda Zelenjadar je vključena v predmet Splošno vrtnarstvo (3. letnik) - znanja s področja vrtnarske mehanizacije, pri predmetu Vrtnarski stroji in naprave (1. letnik) - znanja, vezana na področje komerciale, pri predmetu Gospodarsko poslovanje (3. letnik) - praktična znanja in spretnosti pri Praktičnem pouku pri vsebinah Splošno vrtnarstvo (3. letnik)

    4. Načini preverjanja strokovnih znanj in spretnosti

    • storitev z zagovorom

    5. Merila preverjanja

    Merila, ki jih je potrebno upoštevati

    • pripravo kandidata na delo
    • pripravo in uporabo pripomočkov
    • obvladovanje določenega zaporedja opravil
    • kakovost storitve
    • racionalno uporabo materiala in časa
    • komunikativnost
    • upoštevanje pravil o zdravju in varnosti pri delu
    • upoštevanje pravil o varstvu okolja
    • upoštevanje dobre kmetijske prakse

    Kriteriji ocenjevanja sestavin procesa dela

    Področje ocenjevanjaDelež (%)
    načrtovanje in priprava naloge20
    izvedba40
    dokumentacija10
    ustni zagovor30

    6. Poklic oziroma sklopi zadolžitev v okviru poklica, ki jih je mogoče opravljati po pridobljeni poklicni kvalifikaciji in koda

    Zelenjadar/zelenjadarica

    7. Raven zahtevnosti dela

    (IV)

    8. Prilagoditve za osebe s posebnimi potrebami

    Ni prilagoditev za osebe s posebnimi potrebami.

    9. Materialni in kadrovski pogoji, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje poklicnih kvalifikacij

    9.1. Materialni pogoji

    • Sodobno opremljeno kmetijsko gospodarstvo:
      • pogonski stroji
      • stroji za obdelavo tal
      • stroji za setev in sajenje
      • stroji za gnojenje in namakanje
      • stroji za nego in varstvo rastlin
      • stroji za spravilo pridelkov
      • stroji in oprema za oskrbo rastlin
      • zaščiten prostor za pridelovanje vrtnin
      • skladiščni prostor
      • dvoriščna mehanizacija

    9.2. Kadrovski pogoji


    • visokošolska znanja s področja kmetijstva, smer poljedelstvo ali vrtnarstvo in
    • srednja ali višja strokovna znanja s področja kmetijstva ali vrtnarstva

    10. Časovna veljavnost izdanih certifikatov

    Ni časovne omejitve.

    11. Standardi strokovnih znanj in spretnosti

    Ključna dela Znanja in spretnosti Naloge za preverjanje
    pripravi tla
    • razkuži tla v zaščitenih prostorih
    • jemlje vzorce za analizo zemlje
    • opravi osnovno gnojenje na podlagi gnojilnega načrta
    • pripravi in nastavi stroje za obdelavo in osnovno gnojenje tal
    • izvede obdelavo tal
    • položi folijo
    • postavi zavarovan prostor
    • pozna načine razkuževanja tal
    • zna odvzeti vzorec zemlje za kemično analizo
    • pozna tipe tal
    • pozna fizikalne, kemične in biološke lastnosti tal
    • pozna temeljna pravila gnojenja in obdelave tal
    • pozna vrste organskih in mineralnih gnojil ter njihovo uporabo glede na tip tal
    • zna izračunati gnojilni odmerek
    • pozna stroje in orodja za osnovno in dopolnilno obdelavo tal
    • pozna stroje za gnojenje
    • pozna pomen pravilne nastavitve strojev za obdelavo tal in gnojenje za dober učinek in zmanjševanje škodljivega vpliva na okolje
    • pozna različne tehnike obdelave tal
    • pozna čas in načine temeljne in dopolnilne obdelave tal
    • pozna vrste in pomen folij
    • pozna stroje za polaganje folij
    • pozna tehnike polaganja folij
    • pozna vrste in pomen zavarovanega prostora
    • Vzame vzorec za standardno analizo tal:
      • izbere pripomočke za odvzem vzorca
      • določi globino jemanja vzorca
      • vzame vzorec
      • pripravi vzorec za odpremo v laboratorij
    • Izvede obdelavo tal po izbiri komisije (osnovna ali dopolnilna):
      • izbere ustrezno tehniko obdelave tal
      • izbere in nastavi kmetijske ali vrtnarske stroje za obdelavo tal
      • izvede obdelavo
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • Izvede osnovno gnojenje tal:
      • izračuna potrebno količino gnojila na podlagi rezultata analize zemlje na površino
      • uporablja gnojila v skladu s predpisi o varovanju okolja
      • izbere ustrezno gnojilo glede na analizo tal in potrebe posamezne vrste zelenjadnic po hranilih
      • izbere in nastavi kmetijski stroj za gnojenje tal
      • izvede gnojenje
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
      • izpolni evidenčni obrazec o uporabi in porabi gnojil
    • Izvede prekrivanje tal:
      • pripravi in nastavi stroje za obdelavo tal
      • pripravi tla za prekrivanje tal
      • izbere ustrezno folijo
      • izbere in uporabi ustrezne pripomočke za prekrivanje tal
      • izbere in nastavi stroje za polaganje folij
      • položi folijo
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • Izvede postavitev zavarovanega prostora:
      • izbere ustrezno lego za postavitev zavarovanega prostora
      • postavi zavarovan prostor
      • pripravi in nastavi stroje za obdelavo tal
      • pripravi tla
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    vzgaja sadike
    • pripravi setvene plošče in lončke za gojenje sadik
    • pripravi stroj za polnjenje setvenih plošč in lončkov
    • pripravi stroj za izdelavo kock substratov
    • pripravi stroj za setev zelenjadnic
    • izbere substrat
    • izbere seme zelenjadnic
    • ročno ali strojno seje seme zelenjadnic
    • zaliva zasejane setvene plošče in lončke
    • nastavi temperaturo in vlago za kalitev semena posameznih vrst zelenjadnic v zavarovanem prostoru ali kalilniku
    • razporedi nakaljeno seme na določeno mesto v zavarovanem prostoru ali na prostem
    • pozna vrste setvenih plošč in zabojev, gojitvenih plošč in lončkov
    • pozna sredstva za razkuževanje setvenih plošč in lončkov
    • pozna stroje za izdelavo šotnih kock, za polnjenje in setev setvenih plošč in lončkov
    • pozna vrste substratov
    • pozna vrste in sorte semen zelenjadnic
    • zna določiti ustrezne termine, sklop (gostoto) in globino setve posameznih zelenjadnic
    • zna izračunati potrebno količino semena
    • pozna različne načine in termine setve
    • pozna klimatske in talne dejavnike za kalitev semena posameznih vrst zelenjadnic v zavarovanem prostoru in na prostem
    • pozna prednosti kalitve semen zelenjadnic v kalilniku
    • pozna vrste in načine zalivanja
    • Izvede pripravo na setev:
      • pripravi setvene plošče
      • pripravi stroj za polnjenje setvenih plošč ali stroj za izdelavo kock substrata
      • izbere ustrezen substrat
      • napolni setvene plošče s substratom ali izdela kocke substrata
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • Izvede setev v setvene plošče:
      • izbere ustrezno seme
      • izbere ustrezno velikost celic v setvenih ploščah
      • določi ustrezno globino setve
      • izvede setev
      • zalije zasejane setvene plošče
      • izbere primerno temperaturo in vlago za kalitev semena posameznih vrst zelenjadnic
      • naloži setvene plošče v kalilnik ali na mize
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    oskrbuje sadike
    • kontrolira in uravnava temperaturo, vlago in osvetlitev v zaščitenem prostoru
    • kontrolira vlago in temperaturo tal v zavarovanem prostoru
    • zaliva sadike zelenjadnic
    • opravi varstvo sadik zelenjadnic pred boleznimi in škodljivci
    • opravi foliarno in vse druge načine dognojevanja sadik zelenjadnic
    • pripravi sadike za presajanje na stalno mesto ali za prodajo
    • pozna vrste in načine za uravnavanje temperature, vlage in svetlobe v zaščitenem prostoru
    • pozna škodljivce in bolezni v zaščitenih prostorih ter načine njihovega zatiranja
    • pozna gnojila za foliarno dognojevanje
    • pozna načine razkuževanja sadik
    • pozna standard za prodajo sadik zelenjadnic
    • Izvede oskrbo sadik:
      • kontrolira in uravnava temperaturo, vlago in osvetlitev v zavarovanem prostoru
      • oskrbuje z vodo sadike zelenjadnic
      • foliarno gnoji sadike
      • izvede zaščito sadik pred boleznimi in škodljivci
      • utrjuje sadike
      • pripravi sadike za presajanje ali prodajo
      • uporablja gnojila in sredstva za zaščito rastlin v skladu s predpisi o varovanju okolja
      • uporablja predpise o FFS
      • izpolni evidenčni obrazec o uporabi in porabi FFS
    direktno seje in sadi zelenjadnice
    • pripravi in nastavi stroje za setev in sajenje zelenjadnic
    • pripravi tla za setev ali sajenje zelenjadnic
    • opravi direktno setev zelenjadnic
    • opravi sajenje vzgojenih sadik zelenjadnic
    • zalije posevek ali nasad zelenjadnic
    • pozna klimatske in talne dejavnike za rast in razvoj sadik posameznih vrst zelenjadnic
    • pozna stroje za setev in sajenje zelenjadnic
    • pozna pomen pravilne nastavitve strojev in ustreznega postopka pri izvedbi za doseganje ustreznega sklopa rastlin in s tem pridelka po hektarju
    • pozna vrste, sorte in hibride zelenjadnic za gojenje v zaščitenem prostoru in na prostem
    • zna določiti čas in globino setve zelenjadnic na prostem
    • zna izračunati potrebno količino semena in sadik na enoto površine
    • pozna različne načine in roke setve in sajenja
    • zna izbrati vrsto oziroma sorto glede na ekološke in talne razmere
    • zna izbrati čas in gostoto sajenja
    • zna umestiti najprimernejšo zelenjadnico v kolobar glede na ekološke in gospodarske razmere
    • Izvede pripravo na setev:
      • pripravi setvene plošče
      • pripravi stroj za polnjenje setvenih plošč ali stroj za izdelavo kock substrata
      • izbere ustrezen substrat
      • napolni setvene plošče s substratom ali izdela kocke substrata
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • Izvede setev v setvene plošče:
      • izbere ustrezno seme
      • izbere ustrezno velikost celic v setvenih ploščah
      • določi ustrezno globino setve
      • izvede setev
      • zalije zasejane setvene plošče
      • izbere primerno temperaturo in vlago za kalitev semena posameznih vrst zelenjadnic
      • naloži setvene plošče v kalilnik ali na mize
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    oskrbuje posevke oziroma nasade zelenjadnic
    • spremlja posevek oziroma nasad med rastno dobo
    • pripravi in nastavi stroje za gnojenje in dopolnilno obdelavo tal
    • opravi dognojevanje po gnojilnem načrtu
    • opravi dopolnilno obdelavo posevka oziroma nasada
    • izvede zaščito pred negativnimi vplivi naravnih dejavnikov (veter, toča, mraz …)
    • izvede namakanje na podlagi načrta in tipa tal
    • pozna znake pomanjkanja hranil
    • pozna termin in način dognojevanja
    • pozna termin in načine oskrbe rastlin v vseh razvojnih fazah
    • pozna načine zaščite pred negativnimi vplivi naravnih dejavnikov
    • pozna načine namakanja, njihove prednosti in pomanjkljivosti
    • pozna stroje ter naprave za namakanje
    • pozna načine in obseg pridelovanja zelenjadnic (konvencionalna, integrirana, ekološka)
    • Izvede mehansko oskrbo posevkov
      • pripravi in nastavi kmetijski stroj za oskrbo posevkov
      • opravi mehansko oskrbo posevkov
      • upošteva predpise o varnosti pri delu
    • Izvede dognojevanje posevka zelenjadnic
      • na osnovi gnojilnega načrta in stanja posevka izračuna količino ustreznega gnojila
      • izbere ustrezen način dognojevanja
      • pripravi in nastavi stroj za dognojevanje
      • izvede dognojevanje
      • uporablja gnojila v skladu s predpisi o varovanju okolja
      • upošteva predpise o varnosti pri delu
      • izpolni evidenčni obrazec o uporabi in porabi gnojil
    izvaja varstvo sadik, posevkov in nasadov zelenjadnic
    • nadzoruje zdravstveno stanje rastlin
    • izbere in pripravi fitofarmacevtska sredstva
    • pripravi in umeri škropilno tehniko
    • opravi varstvo pred boleznimi, škodljivci in pleveli z uporabo različnih tehnik in prilagojeno kmetijsko mehanizacijo (pršilnik, škropilnica)
    • pozna stroje za varstvo rastlin in njihove izvedbe
    • pozna pomen pravilne nastavitve in ustreznega postopka pri izvedbi varstva rastlin za dober učinek škropiva in zmanjševanje škodljivega vpliva na okolje
    • pozna pomen rednih pregledov škropilnikov in pršilnikov
    • zna izračunati potrebne veličine pri nastavitvi strojev za varstvo rastlin
    • pozna najpogostejše bolezni in škodljivce sadik zelenjadnic
    • pozna FFS za zaščito sadik
    • pozna načine nanosa FFS na sadike in naprave za nanos
    • pozna najpogostejše bolezni, škodljivce zelenjadnic in plevele ter njihovo zatiranje
    • pozna načine varstva rastlin glede na vrsto bolezni, škodljivcev in plevela
    • prepozna osnovne bolezenske znake
    • pozna FFS po namenu in načinu delovanja
    • pozna posledice uporabe FFS za okolje
    • zna varno uporabljati FFS
    • zna izračunati koncentracijo in odmerek škropiv
    • pozna oznake o strupenosti FFS in zna brati navodila za uporabo
    • Opravi ogled posevka po izbiri komisije
      • na osnovi ogleda določi potrebne ukrepe za oskrbo posevkov glede varstva rastlin
      • na podlagi praga škodljivosti prednostno določi ukrepe varstva rastlin
      • na osnovi škropilnega načrta in ogleda izbere ustrezna fitofarmacevtska sredstva
      • upošteva predpise o FFS
    • Pripravi, nastavi in preizkusi škropilno tehniko
      • izbere škropilno tehniko
      • pripravi in nastavi škropilno tehniko
      • preizkusi škropilno tehniko z vodo
      • upošteva predpise o varnosti pri delu
    • Izvede varstvo rastlin
      • izračuna odmerek in količino škropilne brozge za predvideno površino
      • pripravi škropilno brozgo
      • upošteva priložena navodila
      • upošteva predpise o varnosti pri delu
      • upošteva predpise o FFS
      • pripravi in nastavi škropilno tehniko
      • izvede ustrezen postopek nanašanja
      • uporablja fitofarmacevtska sredstva v skladu s predpisi o varovanju okolja
      • izpolni evidenčni obrazec o uporabi in porabi FFS
    opravi spravilo in skladiščenje pridelka
    • določi tehnološko in fiziološko zrelost zelenjadnic
    • pripravi in nastavi stroje za spravilo zelenjadnic
    • izbere in pripravi embalažo za spravilo in skladiščenje zelenjadnic
    • pripravi potrebno opremo za skladiščenje, transport in prodajo zelenjadnic
    • opravi spravilo zelenjadnic
    • transportira pridelek do skladišča
    • skrbi za ustrezno skladiščenje zelenjadnic
    • pripravi pridelke za prodajo
    • zna določiti čas in načine spravila zelenjadnic
    • pozna stroje za spravilo zelenjadnic
    • pozna načine skladiščenja zelenjadnic
    • pozna vrste embalaže za spravilo, skladiščenje in pakiranje
    • pozna kakovostne vrste različnih vrst zelenjadnic
    • Izvede spravilo pridelka zelenjadnic po izbiri komisije:
      • določi tehnološko zrelost pridelka
      • izbere in pripravi embalažo za spravilo
      • izbere in pripravi stroje in orodja za spravilo
      • opravi spravilo
      • transportira pridelek do skladišča
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • Pripravi zelenjadnice za prodajo ali skladiščenje po izbiri komisije:
      • določi kakovostne razrede zelenjadnic
      • izbere in pripravi embalažo za prodajo ali skladiščenje
      • pripravi zelenjadnico za prodajo ali izbere najustreznejši način skladiščenja
      • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu

    12. Literatura, strokovno gradivo

    • J. Osvald; M. Kogoj-Osvald: Pridelovanje zelenjave na vrtu. Ljubljana: Kmečki glas, 1994.
    • J. Osvald; M. Kogoj-Osvald: Integrirano pridelovanje zelenjave. Ljubljana: Kmečki glas, 2003.
    • J. Osvald; M. Kogoj-Osvald: Splošno vrtnarstvo in zelenjadarstvo: učbenik za poklic vrtnar,1. izdaja. Železniki: Pami, 1998.
    • M. Skledar, P. Leban: Splošno poljedelstvo. Ljubljana: DZS,1991.
    • M.Leskošek: Gnojenje. Ljubljana: ČZP Kmečki glas,1993.
    • M. Mrhar: Racionalna obdelava tal. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 1995.
    • R. Jenčič: Kmetijski stroji. Ljubljana: Kmečki glas, 1975.
    • M. Žmavc: Kmetijska tehnika za danes in jutri. Novo mesto: samozaložba: Srednja kmetijska šola Grm, 2002.
    • Milan Novak, Tehnike nanašanja pesticidov, Kmečki glas, 1990
    • Černe, M.: Zelenjadarstvo 1 (učbenik), Pami, Železniki, 1998
    • Nikoloski, T., Jančič, D., Korez M.: Vrtnarstvo (učbenik za srednje, tehniške šole), Elanda, d.o.o, Plosovo, Velike Lašče, 2003
    • Bajec, V.: Vrtnarjenje pod folijo in steklom, ČZP Kmečki glas, Ljubljana, 1988
    • Osvald, J., Osvald-Kogoj, M.: Gojenje vrtnin v zavarovanem prostoru, ČZP Kmečki glas, Ljubljana,1984
    • Fabrizio, N.: Vrtnarski priročnik, Nova Gorica (samozaložba),1996

    13. Delovna skupina za pripravo kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti

    • Anton Jagodic, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
    • Mag. Jernej Demšar, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
    • Majda Filipič, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
    • Ivan Brodnjak , KGZS, Zavod Ptuj
    • Ivan Kelenc, Zelenjava Forminka, Formin
    • Darko Vernik, Selekcijsko promocijski center Semenarne Ljubljana, Ptuj
    • Jerica Korpar, Poklicna in tehniška kmetijska šola Ptuj
    • Janez Fakin, Poklicna in tehniška kmetijska šola Ptuj
    • Anton Hanželič, Poklicna in tehniška kmetijska šola Ptuj
    • Helena Slivnjak Ramuta, Srednja kmetijska šola, Maribor
    • Robert Janža, Srednja kemtijska šola Rakičan
    • Cveta Cokan, Kmetijska in gospodinjska šola Šentjur
    • Nada Natek Reberšek , Vrtnarska šola Celje
    • Irena Rojc, Vrtnarska šola Celje
    • Mojca Urankar, BTŠ Kranj
    • Nataša Šink, BTŠ Kranj
    • Helena Žnidarič, CPI
    • Koordinacija pri pripravi kataloga poklicnega standarda: Urška Marentič, CPI