Ključna dela |
Znanja in spretnosti |
Naloge za preverjanje |
---|
pripravi klet ter vzdržuje čistočo posod in prostora |
- čisti in razkužuje klet
- zaparja stroje in konzervira vinsko posodo
- skrbi za čistočo in sterilnost polnilne linije
- pripravi vinsko posodo
- spremlja in uravnava temperaturo in vlago kleti
- pozna postopke in sredstva za čiščenje in razkuževanje kleti in opreme
- pozna vrste in lastnosti vinske posode
- pozna dejavnike mikroklime kleti
- pozna načine uravnavanja mikroklime v kleti
|
Pripravi klet in
vinsko posodo po izboru komisije:
- izmeri temperaturo
in vlažnost kleti
- pripravi opremo in
pribor za čiščenje kleti
- predstavi zahteve
za vzdrževanje vinske posode
- izvede čiščenje
vinske posode in kleti
- razkuži polnilno
linijo
- racionalno porablja
energijo, material in čas
- upošteva predpise o
varnosti in zdravju pri delu
- zagotavlja kakovost
opravljenega dela
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- evidentira postopek
|
sprejme in predela belo grozdje ter neguje mošt |
- spremlja dozorevanje grozdja v vinogradu pred trgatvijo
- sodeluje pri določanju časa trgatve
- tehta grozdje
- razvršča grozdje na osnovi normativov kakovosti
- strese grozdje v sprejemna korita
- peclja grozdje
- melje grozdje
- stiska grozdje
- opravi analizo vsebnosti sladkorja, skupnih kislin in pH vrednosti
- dodaja enološka sredstva
- prečrpa mošt v posodo
- izvede postopek samobistrenja mošta
- filtrira mošt
- hladi mošt
- loči mošt od usedline
- stiska ali filtrira usedlino od razsluza
- pripravi in doda vrelni nastavek
- doda sladkor po potrebi
- dokisa mošt po potrebi
- opravi koncentracijo mošta po potrebi
- spremlja vrenje mošta
- jemlje vzorce za analizo mošta
- opravi analizo vsebnosti ostanka sladkorja, pH-vrednosti, skupnih kislin in alkohola
- opravi senzorično analizo mladega vina
- opravi prvi pretok mladega vina
- doliva v posode
- filtrira droži
- zbira droži v zbiralniku
- pozna parametre kakovosti grozdja
- pozna postopke predelave grozdja
- pozna naprave za predelavo grozdja in jih zna uporabljati
- pozna enološka sredstva in jih zna uporabiti
- pozna načine bistrenja mošta
- pozna načine in opremo za hlajenje
- pozna vrste in vlogo kvasovk
- zna pripraviti vrelni nastavek
- pozna potek alkoholnega vrenja
- zna ugotoviti potrebo po popravi mošta
- pozna možnosti poprave mošta
- pozna postopke pridobivanja koncentriranega mošta in njegovo uporabo
- zna določiti čas prvega pretoka glede na zdravstveno stanje vina
- pozna pomen dolivanja v posode
|
Ugotovi dozorelost
grozdja:
- predstavi pokazatelje zrelosti in kakovosti
grozdja za različne načine predelave
- nabere povprečen vzorec grozdja in ga
pripravi za analizo
- izbere in pripravi ustrezno opremo za
meritev sladkorne stopnje, titracijskih kislin in pH-vrednosti
- izvede meritev sladkorne stopnje,
titracijskih kislin in pH-vrednosti
- ugotovi stopnjo zrelosti in določi rok
trgatve
- evidentira parametre zrelosti grozdja
- upošteva predpise o
varnosti in zdravju pri delu
- zagotavlja kakovost opravljenega dela
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
Izvede predelavo
belega grozdja po izboru komisije:
- predstavi tehnologije predelave belega
grozdja
- izbere in predstavi potrebno opremo za
predelavo grozdja
- sestavi verigo opreme za predelavo belega
grozdja do mošta
- preveri nastavitev vseh strojev in naprav v
verigi
- izvede delno predelavo grozdja (npr. moštu
doda bistrila za razsluzevanje ali moštu doda kvasovke in ustrezno hrano ali
mošt bistri s pomočjo sredstva, ki ga določi komisija)
- pospravi opremo
- evidentira postopek
- racionalno porablja
energijo, material in čas
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- upošteva predpise o
varnosti in zdravju pri delu
- zagotavlja kakovost opravljenega dela
Izvede
samobistrenje mošta po izboru komisije:
- predstavi pomen samobistrenja mošta
- izbere in pojasni uporabo potrebnih
enoloških sredstev in postopke pri uporabi le-teh
- napolni posodo, določi količino in doda
enološka sredstva
- izvede postopek samobistrenja
- evidentira postopek
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- upošteva predpise o
varnosti in zdravju pri delu
- zagotavlja kakovost opravljenega dela
Pripravi vrelni
nastavek:
- predstavi potek alkoholnega vrenja mošta
- predstavi vrste kvasovk in pomen njihovega
delovanja
- pripravi potrebni material za vrelni
nastavek
- pripravi vrelni nastavek in ga dodaja ob
optimalnih pogojih
- predstavi pomen dodajanja hranilnih snovi za kvasovke
- evidentira postopek
- racionalno porablja
potreben material
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- upošteva predpise o
varnosti in zdravju pri delu
- zagotavlja kakovost opravljenega dela
Izvede dokisanje mošta
oziroma vina:
- predstavi vrste in pomen kislin v moštu in
vinu
- predstavi čas in način dokisanja
- izbere in določi količino enološkega
sredstva
- opravi dokisanje
- evidentira postopek
- racionalno porablja
potreben material
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- upošteva predpise o
varnosti in zdravju pri delu
- zagotavlja kakovost opravljenega dela
Izmeri vsebnost
alkohola, nepovretega sladkorja, titracijskih kislin in pH-vrednost v vinu:
- predstavi pomen alkohola v vinu in zakonsko
določene normative
- predstavi pomen primerne pH-vrednosti vina
- izbere in pripravi pripomočke za meritev
alkohola, nepovretega sladkorja, titracijskih kislin in pH-vrednosti v vinu
- opravi meritev vsebnosti alkohola
- opravi meritev titracijskih kislin
- opravi meritev pH-vrednosti
- opravi meritev nepovretega sladkorja
- opravi senzorično analizo vina
- evidentira rezultate meritev
- komentira rezultate meritev
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- upošteva predpise o
varnosti in zdravju pri delu
- zagotavlja kakovost
opravljenega dela
|
sprejme in predela rdeče grozdje ter neguje mošt |
- spremlja dozorevanje grozdja v vinogradu pred trgatvijo
- tehta grozdje
- razvršča grozdje na osnovi normativov kakovosti
- strese grozdje v sprejemna korita
- peclja grozdje
- melje grozdje
- opravi analizo vsebnosti sladkorja, pH-vrednosti in skupnih kislin
- transportira grozdje v vinifikator oziroma posodo
- dodaja enološka sredstva
- pripravi in doda vrelni nastavek
- macerira
- jemlje vzorce za analizo na polifenole in izluženo barvo
- stiska delno povreto drozgo
- doda sladkor po potrebi v skladu z zakonskimi določili
- dokisa mošt po potrebi
- opravi koncentracijo mošta po potrebi
- spremlja vrenje mošta
- jemlje vzorce za analizo
- opravi analizo vsebnosti ostanka sladkorja, pH-vrednosti, skupnih kislin, alkohola in polifenolov
- opravi prvi pretok mladega vina
- doliva v posode
- filtrira droži
- zbira droži in jih zbira v zbiralniku
- pozna načine in postopek izluževanja barve pri predelavi rdečega grozdja
- pozna pomen določanja polifenolov in izlužene barve
|
Izvede predelavo
rdečega grozdja:
- predstavi tehnologije predelave rdečega
grozdja
- izbere in predstavi ustrezno opremo za
predelavo
- sestavi verigo opreme za predelavo rdečega
grozdja do drozge
- preveri nastavitev strojev in naprav v
verigi
- izvede predelavo grozdja (izvede prešanje
–drozganje grozdja, polni posode, dodaja kvasni nastavek in ustrezna enološka
sredstva)
- pospravi opremo
- evidentira postopek
- racionalno porablja
material in čas
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- upošteva predpise o varnosti in zdravju pri
delu
- zagotavlja kakovost opravljenega dela
Maceracija po
izboru komisije:
- predstavi opremo za maceracijo
- predstavi tehnologije maceracije v odprti
posodi
- predstavi tehnologije maceracije v
vinifikatorju
- pripravi posodo za maceracijo
- predstavi pomen izločevanja fenolov
(antociani in tanini)
- odvzame vzorec mošta za analizo ostanka
sladkorja, skupnih kislin, alkohola in pH-vrednosti
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- upošteva predpise o varnosti in zdravju pri
delu
- zagotavlja kakovost opravljenega dela
|
neguje vina |
- žvepla vino
- spremlja vsebnost žvepla
- opravi senzorično analizo vina
- opravi biološki ali kemični razkis po potrebi
- dodaja enološka sredstva po potrebi
- filtrira vino
- opravi drugi pretok vina in žvepla vino po potrebi
- doliva vino v vinske posode
- tipizira in meša vina
- jemlje vzorce za analizo
- pretoči vino v manjše posode
- stabilizira vino na vinski kamen
- opravi beljakovinsko stabilizacijo
- doda potrebna bistrilna sredstva po potrebi
- prefiltrira vino
- vzorči vino za vsebnost žvepla in dožvepla po potrebi
- sodeluje pri vzorčenju za analizo vina za pridobitev odločbe o kakovosti vina
- zna odvzeti vzorec za osnovne analize vina
- pozna pomen senzorične analize vina
- pozna pomen kemične analize
- zna določiti vsebnost sladkorja, pH-vrednosti, skupnih kislin, alkohola, žvepla
- pozna pomen žvepla v vinarstvu
- pozna oblike žvepla, načine in čas žveplanja
- zna pravilno določiti odmerek uporabljenega žvepla
- pozna pomen in načine znižanja kislin v vinu
- pozna pomen in čas filtracije vina
- pozna vrste filtrov in filtrnih mas
- pozna pomen in načine stabilizacije vina
- pozna najpogostejše bolezni in napake vina
- zna preprečiti in odpraviti bolezni in napake vina
- pozna kriterije za določitev kakovosti vina
- pozna pomen in načine tipizacije vina
|
Izvede razkis
vina po izboru komisije:
- predstavi kemični razkis vina
- predstavi biološki razkis vina
- določi vsebnost titracijskih kislin in pH-vrednost v vinu ter ugotovi potrebo po razkisu
- določi postopek in potrebno količino enološkega
sredstva za kemični razkis
- izvede kemični razkis
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- upošteva predpise o
varnosti in zdravju pri delu
- zagotavlja kakovost opravljenega dela
Opravi pretok vina po izboru komisije:
- predstavi možne načine pretoka
- opravi senzorično analizo vina
- ugotovi, ali je vino primerno zaščiteno (na
podlagi podatkov o vsebnosti prostega SO2, ki jih posreduje komisija)
- pripravi opremo za pretok vina
- izvede pretok vina
- pospravi opremo
- evidentira postopek
- izvede žveplanje vina po potrebi
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- upošteva predpise o
varnosti in zdravju pri delu
- zagotavlja kakovost opravljenega dela
Izvede žveplanje
vina po izboru komisije:
- predstavi pomen žvepla v vinarstvu
- predstavi oblike žvepla za žveplanje vina
- izbere obliko žvepla in določi potrebno
količino
- pripravi naprave in pripomočke za žveplanje
- izvede žveplanje vina na podlagi
posredovanih podatkov o vsebnosti prostega SO2
- evidentira postopek
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- upošteva predpise o
varnosti in zdravju pri delu
- zagotavlja kakovost opravljenega dela
Predstavi
stabilizacijo vina na termolabilne beljakovine:
- predstavi pomen stabilizacije vina na termolabilne
beljakovine
- predstavi postopek stabilizacije vina na
termolabilne beljakovine
- na podlagi določene vrednosti določi
izvedbo postopka
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
Predstavi
stabilizacijo vina na vinski kamen:
- predstavi pomen stabilizacije vina na
vinski kamen
- predstavi postopek in enološka sredstva
stabilizacije vina na vinski kamen
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
Izvede filtracijo
vina po izboru komisije :
- predstavi filtracijske postopke in oblike
filtracijskih materialov
- predstavi pomen in čas filtracije vina
- pripravi filter za filtriranje
- izvede filtracijo vina
- evidentira postopek
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- upošteva predpise o
varnosti in zdravju pri delu
- zagotavlja kakovost opravljenega dela
|
polni in stekleniči vino |
- prefiltrira vino
- stekleniči vino
- etiketira
- zloži v embalažo
- skladišči vina
- zna določiti čas stekleničenja vina
- pozna opremo za stekleničenje
- pozna vrste embalaže
- pozna zakonska določila za označevanje vina
- pozna pogoje za skladiščenje stekleničenega vina
|
Ugotovi
primernost vina za prodajo glede na
kemične lastnosti:
- pojasni rezultate kemične analize
pooblaščene inštitucije
- predvidi ukrepe, če je vino v pomanjkljivo
ali neustrezno za prodajo (negativna odločba pooblaščene
inštitucije o prodaji vina)
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
Izvede stekleničenje
in etiketiranje:
- predstavi zahteve
za opremo, steklenice, zamaške ter za prostor za stekleničenje vina
- pripravi opremo, steklenice in zamaške za polnitev
- sestavi linijo za
stekleničenje vina
- stekleniči vino
- evidentira postopek
- predstavi pogoje za
shranjevanje stekleničenega vina
- vinsko steklenico
opremi z etiketo in kapico
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- upošteva predpise o
varnosti in zdravju pri delu
- zagotavlja kakovost
opravljenega dela
|
pripravi arhivska vina |
- pretoči vino v lesene posode in steklenice
- jemlje vzorce za analizo
- opravlja senzorično analizo vina
- spremlja stanje stekleničenega vina v arhivski kleti
- spremlja temperaturo, vlago in molja v arhivski kleti
- zna izbrati primerno vino za arhiviranje
- pozna pogoje za arhiviranje vina
|
Izvede arhiviranje
vina:
- pojasni zahteve za prostore za
shranjevanje arhivskih vin
- pojasni izbiro plutastih zamaškov
- na podlagi senzorične in kemične analize
predvidi ustrezne ukrepe
- upošteva smernice dobre
higienske prakse za predelavo grozdja v vino
|
pripravi barrique vina |
- pretoči vino v barrique sodčke
- tedensko doliva vino v sodčke
- opravlja senzorično analizo vina
- neguje vino
- zna izbrati primerno vino za barikiranje
- pozna vrste in lastnosti lesene posode za barikiranje
- pozna pogoje za barikiranje vina
|
Predstavi pripravo
barrique vina:
- predstavi
posodo za pripravo barrique vina
- predstavi spremembe vina v procesu
barikiranja
- upošteva smernice dobre
higienske prakse za predelavo grozdja v vino
|
pripravi peneča vina po charmat postopku |
- spremlja dozorevanje grozdja v vinogradu pred trgatvijo za pripravo penečega vina
- pripravi osnovno vino za pripravo penečega vina
- pretoči vino v visokotlačne posode za sekundarno fermentacijo
- doda osnovni liker
- spremlja sekundarno vrenje
- vzorči vino za vsebnost žvepla in dožvepla po potrebi
- doda odpremni liker
- sodeluje pri vzorčenju za analizo vina za pridobitev odločbe o kakovosti vina
- stekleniči pod povišanim tlakom
- zna določiti čas trgatve za pripravo penečega vina
- pozna postopek in posebnosti v pripravi osnovnega vina za peneče vino
- pozna visokotlačne posode
- pozna proces sekundarne fermentacije
- pozna sestavo in vlogo osnovnega likerja in ga zna pripraviti
- pozna sestavo in vlogo odpremnega likerja in ga zna pripraviti
- pozna pomen stekleničenja pod tlakom
- pozna opremo za stekleničenje penečega vina
|
Predstavi predelavo grozdja in pridelavo penečega vina po postopku charmat:
- predstavi pokazatelje zrelosti in kakovosti
grozdja za namen predelave v peneče vino
- nabere povprečen vzorec grozdja
- določi sladkorno stopnjo in vsebnost
titracijskih kislin
- predstavi opremo za predelavo grozdja
- predstavi stabilizacijo in čiščenje vina
pred sekundarno fermentacijo
- predstavi vrste kvasovk za pripravo
penečega vina
- izvede senzorično oceno in kemično analizo
osnovnega vina
- na osnovi podatkov kemične analize predstavi
pogoje za potek sekundarnega vrenja
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- upošteva predpise o
varnosti in zdravju pri delu
- zagotavlja kakovost opravljenega dela
Predstavi postopek
stekleničenja penečega vina:
- predstavi zahteve
za opremo, steklenice in zamaške ter za prostor za stekleničenje penečega vina
- predstavi opremo, steklenice in zamaške za polnitev penečega vina
- predstavi polnilno
linijo za stekleničenje penečega vina
- predstavi
stekleničenje penečega vina
- upošteva smernice dobre
higienske prakse za predelavo grozdja v vino
|
pripravi peneča vina po klasičnem postopku |
- spremlja dozorevanje grozdja v vinogradu pred trgatvijo za pripravo penečega vina
- pripravi osnovno vino za pripravo penečega vina
- doda osnovni liker
- pretoči vino v steklenice za sekundarno fermentacijo
- pripravi in doda vrelni nastavek v steklenice
- zloži steklenice na stojala
- spremlja sekundarno vrenje
- postavi steklenice v vertikalen položaj
- opravi degoržiranje kvasovk
- doda odpremni liker
- zapre steklenice
- sodeluje pri vzorčenju za analizo vina za pridobitev odločbe o kakovosti vina
- pozna steklenice za pripravo penečih vin
- pozna pomen uporabe imobiliziranih kvasovk
- pozna postopek in opremo za bistrenje in odstranjevanje usedline
- pozna postopek zapiranja steklenic penečega vina
|
Predstavi predelavo grozdja in pridelavo penečega vina po klasičnem postopku (po izboru
komisije)
- predstavi pokazatelje zrelosti in kakovosti
grozdja za namen predelave v peneče vino
- nabere povprečen vzorec grozdja
- določi sladkorno stopnjo
- določi vsebnost titracijskih kislin
- predstavi opremo za predelavo grozdja
- izbere ustrezno opremo za predelavo
- sestavi verigo opreme za predelavo belega
grozdja do mošta
- preveri nastavitev vseh strojev in naprav v
verigi
- izvede delno predelavo grozdja (npr. moštu
doda bistrila za razsluzevanje ali moštu doda kvasovke in ustrezno hrano ali
mošt bistri s pomočjo sredstev, ki jih določi komisija)
- predstavi dogajanje pri alkoholnem vrenju
mošta
- predstavi vrste kvasovk za pripravo
penečega vina po klasičnem postopku
- izvede senzorično oceno osnovnega vina
- predstavi pogoje za potek sekundarnega
vrenja v steklenici
- pripravi polnilno linijo za stekleničenje
penečega vina
- izvede postopek degožiranja kvasovk
- dopolni steklenico z odpremnim likerjem
- stekleničeno vino opremi z etiketo
- racionalno porablja
energijo, material in čas
- upošteva smernice
dobre higienske prakse za predelavo grozdja v vino
- upošteva predpise o
varnosti in zdravju pri delu
- zagotavlja kakovost
opravljenega dela
|