Katalog

    Naziv:

    Pomočnik/pomočnica kmetovalca/kmetovalke

    Status:

    Objava

    Datum objave sklepa ministra:

    20.1.2010

    Predhodniki:

    Klasius-P16:

    Poljedelstvo in reja živali (0811)

    Klasius-SRV:

    Tretja raven: Izidi, certifikatni sistem NPK (23000)

    Raven kvalifikacije:

    SOK 3, EOK 3


    1. Ime in koda kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti

    Pomočnik/pomočnica kmetovalca/kmetovalke (6210.016.3.1)

    2. Potrebna strokovna znanja in spretnosti in posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo

    2.1. Strokovna znanja in spretnosti

    Glej poklicni standard Pomočnik/pomočnica kmetovalca/kmetovalke 6210.016.3.0 in točko 11 tega kataloga.

    2.2. Posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo

    • Končana osnovnošolska obveznost,
    • izpit F-kategorije.

    3. Povezanost s programi za pridobitev izobrazbe

    Poklicno kvalifikacijo je mogoče pridobiti v programu nižjega poklicnega izobraževanja Pomočnik v biotehniki in oskrbi s strokovnimi moduli: M1 – Komunikacija na delovnem mestu, M3 – Mehanizacija v biotehniki, M6 – Oskrba živali in M7 – Osnove rastlinske pridelave.


    4. Načini preverjanja strokovnih znanj in spretnosti

    4.1. POTRJEVANJE

    V postopku svetovanja kandidat pripravi osebni portfolijo, ki ga komisija ovrednoti in prizna vsebine kataloga delno ali v celoti.

    Če komisija ne more priznati vseh vsebin kataloga, kandidatu določi naloge za preverjanje.


    4.2. NAČINI PREVERJANJA

    • Storitev z zagovorom.

    5. Merila preverjanja

    erila, ki jih je potrebno upoštevati:
    • pripravo kandidata na delo,
    • pripravo in uporabo pripomočkov,
    • obvladovanje določenega zaporedja opravil,
    • kakovost storitve,
    • racionalno rabo energije, materiala in časa,
    • komunikativnost,
    • upoštevanje pravil o zdravju in varnosti pri delu,
    • upoštevanje sanitarno-higienskih pravil,
    • upoštevanje pravil o varstvu okolja.

    Izločilna merila:

    • Ni izločilnih meril.
    Kriteriji ocenjevanja sestavin procesa dela

    Področje ocenjevanja Delež (%)
    načrtovanje in priprava naloge 5
    izvedba 70
    dokumentacija 10
    ustni zagovor 15

    6. Poklic oziroma sklopi zadolžitev v okviru poklica, ki jih je mogoče opravljati po pridobljeni poklicni kvalifikaciji in koda

    Kmetovalec/kmetovalka na mešani kmetiji

    7. Raven zahtevnosti dela

    (III)

    8. Prilagoditve za osebe s posebnimi potrebami

    Uporabljajo se prilagoditve:

    • podaljšanje časa izdelave storitve,
    • prilagoditev prostora in opreme,
    • prilagoditev načina izdelave storitve,
    • prilagoditev ocenjevanja.

    Podrobnejši opis prilagoditev je naveden v Pravilniku o načinu izvajanja mature za kandidate s posebnimi potrebami in njegovi prilogi (UL RS 6/2006, 38/2007).


    9. Materialni in kadrovski pogoji, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje poklicnih kvalifikacij

    9.1. Materialni pogoji

    • Razpoložljive kmetijske  površine za pridelavo pridelkov oziroma krme,

    • pašnik,
    • trajni nasad,
    • pogonski stroji,
    • stroji za obdelavo tal,
    • stroji za setev in sajenje,
    • stroji za gnojenje in namakanje,
    • stroji za nego in varstvo rastlin,
    • stroji za spravilo pridelkov,
    • stroji in oprema za oskrbo rastlin,
    • prostor za skladiščenje krme in repromateriala,
    • prostor za mešanje in pripravo krme za živali,
    • spremni prostori in orodja za oskrbo živali,
    • ustrezen hlev za rejo živali,
    • čreda živali v reji.

    9.2. Kadrovski pogoji

    Komisijo sestavljajo trije člani, od katerih ima:

    • najmanj en član vsaj visokošolsko izobrazbo s področja kmetijstva,
    • najmanj en član srednješolsko ali višjo strokovno izobrazbo s področja kmetijstva in 5 let delovnih izkušenj s področja dela v kmetijstvu.

    10. Časovna veljavnost izdanih certifikatov

    Ni časovne omejitve.

    11. Standardi strokovnih znanj in spretnosti

    Ključna dela Znanja in spretnosti Naloge za preverjanje
    pripravi tla
    • vzame vzorec za analizo tal po navodilih
    • pripravi kmetijske stroje za obdelavo in osnovno gnojenje tal
    • opravi osnovno gnojenje z organskimi in anorganskimi gnojili po navodilih
    • obdeluje tla po navodilih
    • očisti teren zarasti in drevja
    • postavi ograjo v trajnem nasadu
    • poseje travno mešanico po navodilih
    • pozna pripomočke za odvzem vzorca tal
    • pozna stroje in orodja za obdelavo tal in osnovno gnojenje tal ter osnove njihovega delovanja
    • pozna vrste organskih in anorganskih gnojil
    • pozna različne tehnike obdelave tal
    • pozna stroje in orodje za odstranjevanje zarasti in drevja
    • pozna pomen in vrste ograj v trajnem nasadu
    • pozna postopek postavitve ograje
    • pozna pomen ozelenitve medvrstnih prostorov v trajnem nasadu

    Vzame vzorec tal za analizo po izboru komisije:

    • izbere in pripravi pripomočke za odvzem vzorca
    • vzame vzorec tal po navodilih
    • evidentira postopek

    Opravi osnovno gnojenje po izboru komisije

    • pripravi traktor in nastavi priključke
    • izvede gnojenje po navodilih
    • očisti in pospravi kmetijske stroje
    • izpolni evidenčni obrazec o uporabi in porabi gnojil
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas

    Opravi osnovno ali dopolnilno obdelavo tal po izboru komisije

    • pripravi traktor in nastavi priključke
    • izvede osnovno ali dopolnilno obdelavo po navodilih
    • očisti in pospravi kmetijske stroje
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela
    seje in sadi po navodilih
    • pripravi kmetijske stroje za setev in sajenje po navodilih
    • opravi strojno sajenje in setev poljščin, krmnih rastlin in vrtnin
    • postavi oporo v trajnem nasadu
    • pripravi, posadi in oskrbi sadiko ali cepljenko za sajenje
    • pozna kmetijske stroje za setev in sajenje ter osnove njihovega delovanja
    • pozna pomen ustreznega postopka pri izvedbi setve in sajenja za doseganje ustreznega sklopa rastlin
    • pozna vrste opor v trajnem nasadu
    • zna pripraviti sadilno jamo
    • zna pripraviti sadiko in cepljenko za sajenje
    • pozna postopek sajenja in oskrbe sadik in cepljenk

    Opravi strojno setev ali sajenje po izboru komisije:

    • pripravi traktor in nastavi priključke po navodilih
    • izvede strojno setev oziroma sajenje po navodilih
    • očisti in pospravi kmetijske stroje
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Posadi sadike oziroma cepljenke v trajnem nasadu po izboru komisije:

    • pripravi orodje in pripomočke
    • izkoplje sadilne jame po navodilih
    • pripravi in posadi sadike oziroma cepljenke po navodilih
    • namesti oporo k sadiki oziroma cepljenki
    • očisti in pospravi orodje in pripomočke
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela
    oskrbi posevke, sadike in trajne nasade po navodilih
    • pripravi kmetijske stroje za dognojevanje, dopolnilno obdelavo in nanos sredstev za varstvo rastlin po navodilih
    • opravi dognojevanje po navodilih
    • opravi dopolnilno obdelavo posevka oziroma nasada med rastno dobo
    • pomaga pri pripravi škropilne brozge
    • izvede zalivanje, namakanje in oroševanje po navodilih
    • pozna kmetijske stroje za dognojevanje, dopolnilno obdelavo in varstvo rastlin ter osnove njihovega delovanja
    • pozna postopke dopolnilne obdelave posevka oziroma nasada med rastno dobo
    • pozna posledice uporabe gnojil in FFS na okolje
    • pozna pomen zalivanja, namakanja in oroševanja

    Dognoji posevke ali sadike ali trajni nasad po izboru komisije:

    • pripravi in nastavi kmetijske stroje
    • izvede dognojevanje po navodilih
    • očisti in pospravi kmetijske stroje
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Opravi medvrstno obdelavo posevkov oziroma nasada po izboru komisije:

    • pripravi in nastavi kmetijske stroje
    • izvede medvrstno obdelavo po navodilih
    • očisti in pospravi kmetijske stroje
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela
    sodeluje pri vzgoji in oskrbi trajnega nasada
    • čisti nasad
    • dognojuje po navodilih
    • veže sadno drevje in vinsko trto
    • postavlja in vzdržuje armaturo v nasadih
    • izvede pletev, vršičkanje in redčenje plodov
    • sodeluje pri letni in zimski rezi
    • namesti zaščitne mreže proti toči
    • strojno in ročno mulči in kosi
    • pozna načine čiščenja nasada
    • pozna pomen vezi sadnega drevja in vinske trte
    • pozna različna veziva
    • pozna pomen letne in zimske rezi
    • pozna pomen pletve in vršičkanja
    • pozna načine redčenja plodov
    • pozna vrste zaščit pred točo
    • pozna stroje in orodja za košnjo in mulčenje

    Opravi pletev ali vršičkanje ali redčenje plodov v trajnem nasadu po izboru komisije:

    • pripravi orodja in pripomočke
    • izvede pletev oziroma vršičkanje oziroma redčenje plodov po navodilih
    • očisti in pospravi orodja in pripomočke
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Izvede rez v vinogradu oziroma sadovnjaku po izboru komisije:

    • pripravi orodja in pripomočke
    • izvede rez po navodilih
    • očisti in pospravi orodja in pripomočke
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Izvede vezanje šparonov v vinogradu oziroma vej v mladem trajnem nasadu po izboru komisije:

    • pripravi orodja in pripomočke
    • izvede vezanje po navodilih
    • očisti in pospravi orodja in pripomočke
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela
    opravi spravilo in skladiščenje pridelka
    • pripravi stroje za spravilo poljščin, krmnih rastlin, zelenjadnic, sadja in grozdja po navodilih
    • pripravi potrebno embalažo za transport, skladiščenje in prodajo pridelka
    • opravi ročno in strojno spravilo poljščin in krmnih rastlin
    • obira sadje in trga grozdje
    • dovaža embalažo in odvaža sadje in grozdje
    • pripravi pridelke za prodajo
    • pozna stroje in pripomočke za spravilo pridelkov
    • zna ravnati s posameznimi vrstami pridelkov pri spravilu in skladiščenju
    • pozna vrste embalaže
    • zna očistiti, odbrati in ustrezno sortirati pridelek za prodajo

    Izvede trgatev ali obiranje sadja po izboru komisije:

    • pripravi orodja, pripomočke in embalažo
    • izvede trganje oziroma obiranje
    • sprotno sortira glede na kakovostni razred po navodilih
    • očisti in pospravi orodja in pripomočke
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Izvede spravilo travinja po izboru komisije:

    • pripravi traktor in nastavi priključke
    • izvede strojno košnjo ali obračanje sena ali spravilo sena po navodilih
    • očisti in pospravi stroje
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Izvede ročno obiranje vrtnin po izboru komisije:

    • pripravi orodja, pripomočke in embalažo
    • izvede spravilo vrtnin po navodilih
    • sprotno sortira glede na kakovostni razred po navodilih
    • očisti in pospravi orodja in pripomočke
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Sodeluje pri izvedbi pobiranja določenih poljščin (po izboru komisije):

    • pripravi traktor in nastavi priključke
    • izvede strojno spravilo poljščine po navodilih
    • očisti in pospravi stroje oziroma naprave in orodja 
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela
    opravi osnovno vzdrževanje hleva, oskrbuje živali in sodeluje pri reji živali na pašniku
    • čisti in vzdržuje stojišča, gnojišče in izpuste
    • vzdržuje hlevsko opremo in naprave po navodilih
    • skrbi za primerno klimo v hlevu po navodilih
    • izvaja dezinfekcijo in dezinsekcijo živinorejskih objektov z dovoljenimi sredstvi po navodilih
    • vzdržuje in ureja okolico hleva
    • vzdržuje in ureja skladišča za krmo
    • poklada krmo živalim po ustrezno izračunanem krmnem obroku
    • zagotavlja živalim ustrezno količino in kvaliteto vode
    • premešča živali po navodilih
    • sodeluje pri telitvi
    • oskrbi mater in mladiča
    • opazuje obnašanje živali
    • opazuje spremembe na vimenu
    • čisti živali
    • neguje in striže dlako ter volno
    • sodeluje pri označevanju živali
    • postavi in vzdržuje ograjo na pašniku v skladu z navodili
    • oskrbi travno rušo
    • premešča živali v čredinkah
    • opazuje živali na pašniku
    • spremlja količino pašne trave na pašniku
    • zagotovi vodo na pašniku
    • opravlja dokrmljevanje živali po potrebi
    • pozna načine reje živali
    • pozna pomen vzdrževanja higiene v hlevu, skladišču in okolici hleva
    • pozna hlevsko opremo
    • pozna pomen ustrezne klime v hlevu
    • pozna splošna pravila krmljenja
    • pozna potrebe živali po vodi
    • pozna pomen premeščanja živali
    • zna nuditi pomoč pri telitvi, pripustu in osemenitvi živali
    • zna oceniti spremembo v obnašanju in zdravstvenem stanju živali
    • zna čistiti in negovati živali ter striči volno
    • pozna pomen označevanja živali
    • zna ograditi in oskrbeti pašnik
    • zna oceniti spremembo v obnašanju živali
    • pozna pomen dokrmljevanja živali na pašniku

    Opravi dnevno oskrbo živali v hlevu po izboru komisije:

    • pripravi stroje, orodje in pripomočke
    • očisti hlev
    • očisti pomožne prostore po potrebi
    • nakrmi živali po navodilih
    • preveri oskrbo živali z vodo
    • očisti živali
    • oceni zdravstveno stanje živali
    • očisti in pospravi orodje in pripomočke
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Postavi in vzdržuje ograjo na pašniku ter oskrbi pašnik po izboru komisije:

    • pripravi delovno opremo,  stroje, orodje in pripomočke
    • oceni količino pašne trave na pašniku
    • postavi pašno ograjo čredinke
    • premesti živali v čredinkah
    • preveri oskrbo živali z vodo
    • opravi čistilno košnjo po potrebi
    • očisti in pospravi stroje orodje in pripomočke
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela
    pripravi živalske in rastlinske proizvode za predelavo in prodajo
    • sodeluje pri molži
    • čisti in vzdržuje prostore, opremo in naprave za molžo po navodilih
    • oskrbi mleko po molži po navodilih
    • pobira in sortira jajca
    • pomaga pri odbiri živali za prodajo
    • pripravi živali za transport in prodajo
    • pomaga pri nakladanju živali
    • pripravi žival na zakol
    • pomaga pri pripravi živil rastlinskega in živalskega izvora za predelavo na domu
    • pozna postopke ročne in strojne molže
    • pozna pomen vzdrževanja higiene molzne opreme in naprav
    • zna pravilno ravnati z mlekom po molži
    • pozna kriterije sortiranja jajc
    • zna ravnati z živalmi pri odbiri, nakladanju in transportu v skladu z etološkimi zahtevami
    • pozna osnovne postopke predelave živil

    Sodeluje pri molži po izboru komisije:

    • pripravi delovno opremo in pripomočke
    • očisti vime
    • vzame prve curke mleka
    • natakne molzno enoto
    • izmolzuje
    • sname molzno enoto
    • razkuži seske
    • očisti molzišče in pospravi pripomočke
    • evidentira postopek
    • upošteva sanitarno-higienska pravila
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Očisti prostore in opremo za molžo po izboru komisije:

    • pripravi orodja, pripomočke in čistila po navodilih
    • razstavi in očisti molzno enoto
    • očisti hladilni bazen in mlekarnico
    • očisti in pospravi orodja, pripomočke in čistila
    • evidentira postopek
    • upošteva sanitarno-higienska pravila
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Pobere in sortira jajca za prodajo po izboru komisije:

    • pripravi pripomočke in embalažo
    • pobere jajca
    • sortira jajca
    • embalažo z jajci pripravi za prodajo
    • pospravi pripomočke
    • evidentira postopek
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • upošteva sanitarno-higienska pravila
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    Pripravi pridelke za predelavo oziroma prodajo po izboru komisije:

    • pripravi delovno opremo, pripomočke in embalažo
    • očisti ali opere pridelke
    • sortira pridelke glede na kakovostni razred po navodilih
    • etiketira embalažo in pripravi za prodajo
    • očisti in pospravi pripomočke
    • evidentira postopek
    • upošteva sanitarno-higienska pravila
    • upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu
    • racionalno porablja energijo, material in čas
    • zagotavlja kakovost opravljenega dela

    12. Literatura, strokovno gradivo

    • Skledar, M.; Leban P. (1991 ). Splošno poljedelstvo. Ljubljana: DZS.
    • Leskošek, M. (1993). Gnojenje. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Mrhar, M. (1995). Racionalna obdelava tal. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije.
    • Jenčič, R. (1975). Kmetijski stroji. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Žmavc, M. (2002). Kmetijska tehnika za danes in jutri. Novo mesto, Srednja kmetijska šola Grm: samozaložba.
    • Osvald, J.; Kogoj, Osvald M. (2003). Integrirano pridelovanje zelenjave. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Tajnšek, T. (1991). Koruza. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Tajnšek, T. (1981). Pšenica. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Tajnšek, T. (1980). Strnine in koruza v Sloveniji. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Štefančič, T. (1998). Sladkorna pesa. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Kus, M. (1994). Krompir. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Kus, M. (1987). Pridelovanje krompirja. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Korošec, J. (1989). Pridelovanje krme. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Korošec, J. (1984). Pridelovanje krme na travinju. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Korošec, J. (1997). Travinje in trate, gospodarjenje in raba. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Golob; M. Dolenšek (1993). Spravilo krme s travinja. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Mrhar, M. (1992). Tehnika priprave in spravila sena. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Žmavc, M. (1998). Varno delo s traktorjem. Novo mesto: samozaložba.
    • Babnik, M. (1994). Sadno drevje. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Gvozdenović, D. (1989). Od obiranja sadja do prodaje. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Jazbec, M. (1994). Sadni vrt. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Colnarič, J. (1989). Brajde. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Ferčej, J.; Skušek, F. (1988). Govedoreja. Ljubljana: DZS.
    • Kompan, Drago. (1996). Reja drobnice. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Ločniškar, Franc; Holcman, Antonija. (1991). Reja perutnine. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
    • Holcman, Tončka. (1988). Perutninarstvo. Ljubljana: DZS.
    • Zabavnik, Cmok, Nevenka. (1997). Splošna živinoreja (biološke osnove živinoreje). Ljubljana: DZS
    • Zupanc, Adrijana. (1999). Osnove prehrane domačih živali. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.

    13. Delovna skupina za pripravo kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti

    • Jerica Korpar, Šolski center Ptuj, Biotehniška šola
    • Anton Hanželič, Šolski center Ptuj, Biotehniška šola
    • Marjan Horvat, Šolski center Ptuj, Biotehniška šola
    • Gabrijela Plateis, Šolski center Ptuj, Biotehniška šola
    • Cvetka Pintar, Šolski center Ptuj, Biotehniška šola
    • Peter Pribožič, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj
    • Helena Žnidarič, CPI

    Koordinacija pri pripravi kataloga poklicnega standarda: 

    • Majda Stopar, CPI