Naziv: |
Pivovar/pivovarka |
Status: |
Objava |
Datum objave sklepa ministra: |
19.5.2015 |
Predhodniki: |
|
Klasius-P16: |
Živilska tehnologija (0721) |
Klasius-SRV: |
Četrta raven: Izidi, certifikatni sistem NPK (24000) |
Raven kvalifikacije: |
SOK 4, EOK 4 |
1. Ime in koda kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti
Pivovar/pivovarka (6507410011)
2. Potrebna strokovna znanja in spretnosti in posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo
2.1. Strokovna znanja in spretnosti
Glej poklicni standard Pivovar/pivovarka 65074100 in točko 11 tega kataloga.
2.2. Posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo
- končana osnovna šola
3. Povezanost s programi za pridobitev izobrazbe
4. Načini preverjanja strokovnih znanj in spretnosti
4.1. Potrjevanje
V postopku svetovanja kandidat pripravi osebno zbirno mapo, ko jo
komisija ovrednoti in vsebine kataloga prizna delno ali v celoti
Če komisija ne more priznati vseh vsebin kataloga, kandidatu določi naloge za
preverjanje.
4.2. Načini preverjanja
Praktično preverjanje z zagovorom.
V postopku svetovanja kandidat pripravi osebno zbirno mapo, ko jo
komisija ovrednoti in vsebine kataloga prizna delno ali v celoti
Če komisija ne more priznati vseh vsebin kataloga, kandidatu določi naloge za
preverjanje.
4.2. Načini preverjanja
Praktično preverjanje z zagovorom.
5. Merila preverjanja
Pri preverjanju je potrebno upoštevati:
- izdelavo idejne zasnove tehnološkega procesa
- izbor in pripravo surovin
- izbor, pripravo in uporabo pripomočkov/opreme
- higieno in varno delo
- varčnost, natančnost priprave izbranih surovin in pravilno uporabo pripomočkov ter opreme
- upoštevanje pravil o varstvu okolja in pravil o požarni varnosti
- samostojnost pri delu in upoštevanje določenega zaporedja opravil
- strokovno ustreznost, celovitost in preglednost dokumentacije
- zagovor opravljenega dela po zastavljenih vprašanjih
Merila ocenjevanja sestavin delovnega procesa:
Področje ocenjevanja |
Delež (%) |
Načrtovanje in priprava naloge |
10 |
Izvedba |
50 |
Dokumentacija |
10 |
Ustni zagovor |
30 |
Izločilna merila:
Jih ni.
6. Poklic oziroma sklopi zadolžitev v okviru poklica, ki jih je mogoče opravljati po pridobljeni poklicni kvalifikaciji in koda
7. Raven zahtevnosti dela
(IV)
8. Prilagoditve za osebe s posebnimi potrebami
Ni prilagoditev za osebe s posebnimi potrebami.
9. Materialni in kadrovski pogoji, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje poklicnih kvalifikacij
9.1. Materialni pogoji
- tehnološki obrazci za vodenje postopkov
1.odvzem vzorca surovin
- rezilo, lopatica, etikete, plastenke ali PVC-vrečke
- osebna zaščitna oprema (zaščitna halja, gumijasti škornji)
- čistila in razkužila
2.priprava surovin
- tehtnice, ustrezne nosilnosti in točnosti (glede na velikost zatehte slada in neslajenih žit ter hmelja)
- posode za shranjevanje surovin
- mlin za mletje slada in neslajenih žit
3.varjenje sladice
- pH lističi ali merilec pH
- sredstva za uravnavanje pH, merilni valj za odmero sredstva za uravnavanje pH
- pivovarska varilnica s pripadajočo opremo (črpalke, cevi)
- jodna raztopina, kapalka, bela ploščica
- merilec za določanje gostote ali sladkorne stopnje
- posoda za določanje gostote ali sladkorne stopnje
- posoda za hranjenje tropin
- merilec časa
4.priprava pivine
- jeklenka s sintetičnim zrakom, opremljena z merilcem tlaka (za živilsko uporabo)
- fermentacijska posoda z možnostjo regulacije temperature
5.priprava pivskega kvasa
- tehtnica, ustrezne nosilnosti in točnosti (glede na velikost zatehte kvasa)
- termometer (0–50°C)
- grelo za segrevanje kvasnega nastavka
6.kontrola parametrov vrenja in zorenja
- merilec za določanje gostote ali sladkorne stopnje (se ponavlja)
- posoda za shranjevanje kvasa po fermentaciji
7.filtracija in stabilizacija piva
- filter za filtriranje piva
- pribor za čiščenje opreme (cevi, vroča voda, čistila)
8.odvzem vzorcev piva
- posode za odvzete vzorce, etikete
9.2. Kadrovski pogoji
Komisijo sestavljajo trije člani, od katerih je:
- en član z najmanj visokošolsko izobrazbo s področja kemije, biokemije, kemijske tehnologije, mikrobiologije, biotehnologije, živilstva ali biologije in najmanj petimi leti delovnih izkušenj na področju pivovarstva,
- en član z najmanj višješolsko izobrazbo s področja kemijske tehnologije oziroma živilstva in najmanj petimi leti delovnih izkušenj na področju pivovarstva ali
- en član z najmanj srednjo strokovno izobrazbo in najmanj petimi leti delovnih izkušenj na področju pivovarstva.
10. Časovna veljavnost izdanih certifikatov
Ni časovne omejitve.
11. Standardi strokovnih znanj in spretnosti
Ključna dela | Znanja in spretnosti | Naloge za preverjanje |
---|---|---|
vari pivino |
|
Odvzame vzorec surovine (po izboru komisije):
|
vre pivino |
|
Pripravi pivski kvas (po izboru komisije):
|
zori in filtrira pivo |
|
Kontrolira parametre zorenja:
|
polni in pasterizira pivo |
|
Odvzame vzorec piva:
|
zagotavlja sledljivost in vodi ustrezno dokumentacijo |
|
12. Literatura, strokovno gradivo
- Masten, Z.:Tehnologija rastlinskih živil. Del 2, Tehnologija predelave vrtnin, tehnologija pivovarstva, 7. izdaja, 2006, Maribor: Živilska šola, Višja strokovna šola
- Lipovec, Janko: Osnove pivovarstva, Živilski šolski center, 1975
- Narziss, L., Schuster, K.: Weinfurtner, Tehnologija proizvodnje sladovine, 6. izdaja, Poslovna zajednica industrije piva i slada Jugoslavije, Beograd,1988
- Kunze, W.: Tehnologija sladarstva i pivarstva, 7. izdaja, Jugoslovensko udruženje pivara, Beograd, 1998
- Kišgeci, Jan: Hmelj, Polja Partenona, Bački Petrovac, 2002
- Fix, G.: Principles of brewing science, a study of serious brewing issues, 2nd ed., A division of the brewers association, Boulder, ZDA,1999
- Priest, F. G., Campbell, I.: Brewing microbiology, 2nd ed., Chapman & Hall, London, UK,1996
- Bamfort, C. W.: Scientific principles of malting and brewing, American society of brewing chemists, Minessota, ZDA, 2010
- Pravilnik o kakovosti piva (Uradni list RS št. 3/03)
- Pravilnik o posebnih zahtevah glede označevanja in predstavljanja predpakiranih živil (Uradni list RS 83/2014)
- Pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil (Uradni list RS 36/2014)
- Bajt, N., Škerlavaj-Golec, S. in Štrumbelj-Drusany, I.: Živilska tehnologija: Vaje. Olja, sadje, zelenjava, alkoholne pijače, Zavod Republike Slovenije za šolstvo, Ljubljana, 2001Suwa-Stanojević, M.: Brezalkoholne in alkoholne pijače, Učbenik za srednje šole, Zavod Republike Slovenije za šolstvo, Ljubljana, 2006
13. Delovna skupina za pripravo kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti
- Regina Godec, Pivovarna Laško, d. d.
- Denis Imširović, Vizir, d. o. o.
- Albin Hozjan, predsednik Društva pivovarjev Slovenije
- Vasja Golar, Brauhaus Bevog GmbH, Avstrija
- Janez Ozimek, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
- Iztok Jože Košir, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
- Marjan Vindiš, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije – Sindikat kmetijstva in živilske industrije Slovenije
- Petja Šegatin, Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij
- Jasmina Mihelak Zupančič, Šolski center Slovenske Konjice - Zreče
- Brigita Kukovič, Šolski center Slovenske Konjice - Zreče
- Jelka Čop, CPI
Koordinacija pri pripravi kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti:
- Majda Stopar, CPI